Vesti
Društvo i ekonomija
EU opredelila 3 miliona evra za projekat podrške malim biznisima u Srbiji
11.05.2022. 02:00
Izvor: Blic
EU opredelila 3 miliona evra za projekat podrške malim biznisima u Srbiji
Program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava preduzetnicima, mikro i malim preduzećima registrovanim u jednoj od 99 lokalnih samouprava uključenih u program.
Evropska unija će sa ukupno tri miliona evra, kroz nabavku opreme i uvođenje usluga, podržati preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2020. godine, a bave se proizvodnjom ili pružanjem usluga koje obuhvataju IT, arhitektonske i inženjerske delatnosti, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, usluge vezane za turizam, održavanje i popravke, saopšteno je danas iz programa EU Pro Plus.
"U saradnji sa EU, kontinuirano radimo na ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalnih nejednakosti u zemlji, a mala i srednja preduzeća su kičma razvoja srpske ekonomije", rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.
Kako je dodala, ova konkretna podrška EU doprineće unapređenju proizvodnje i tržišnog potencijala preduzeća, otvaranju novih radnih mesta, kao i većoj otpornosti od negativnog uticaja pandemije, ali i aktuelne geoekonomske krize.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da EU na ovaj način pruža podršku razvoju i konkurentnosti sektora mikro i malih preduzeća koji predstavlja osnov zdrave i održive ekonomije i direktno doprinosi otvaranju novih radnih mesta.
"Kao i do sada podržaćemo dobre poslovne ideje kako bi srpska privreda bila spremna za evropsko tržište", rekao je ambasador.
Od ukupnog budžeta, dva miliona evra su namenjena za podršku proizvodnim preduzećima, a milion evra će biti utrošeno za pomoć onim malim biznisima koje se bave uslužnim delatnostima.
Visina podrške po pojedinačnom projektu za preduzeća registrovana za proizvodnu delatnost iznosi od 10.000 do 40.000 evra, a za preduzeća registrovana za pružanje usluga od 10.000 do 30.000 evra.
U oba slučaja obavezno je minimalno sufinasiranje od 20 posto vrednosti projekta odnosno 15 posto za preduzeća iz opština koje su u četvrtoj kategoriji razvijenosti.
Menadžerka EU PRO Plus programa Olivera Kostić kaže da su, kako bi pozitivan uticaj na lokalne zajednice bio još veći, u okviru pojedinačnih projekata preduzetnici i preduzeća, u obavezi da osmisle i sprovedu društveno-odgovorne aktivnosti i tako pruže podršku svojim sugrađanima, ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima, ili doprinesu zaštiti životne sredine.
Poziv je otvoren do 30. juna ove godine, a više informacija o uslovima poziva, kriterijumima za izbor korisnika, načinu konkurisanja, kao i dokumentacija za prijavljivanje dostupne su na internet stranici EU PRO Plus Programa.