Vesti
Društvo i ekonomija
Putniković: Dobro je da gas dobijemo i po 650 dolara - na što duži rok
28.05.2022. 20:00
Izvor: RTV
Putniković: Dobro je da gas dobijemo i po 650 dolara - na što duži rok
BEOGRAD - Uoči razgovora Vučić - Putin o gasnom aražmanu urednica "Energije Balkana" Jelica Putniković ocenila je da bi bilo dobro da gas dobijemo po ceni bar upola manjoj nego što je na berzi odnosno oko 650 dolaza za 1.000 kubnih metara.
Govoreći za TV K1 ona je rekla da se oko punjenja skladišta u Mađarskoj spominje cena od 1.300 dolara što je skupo ali je dobro da do skladištenja dođe jer je najskuplja roba koje nema.
"Nadam se upola jeftinijem gasu od tržišne cene, u aranžmanu od Rusije", rekla je ona.Povoljnijoj ceni gasa od Rusije nada se jer smo prijateljske zemlje, ali i dobar ekonomski partner Rusije na Balkanu.
Navela je da trenutno trošimo upola gasa manje nego zimi, te da punimo skladište u Banatskom Dvoru.
"Radi se na tome da dočekamo zimu, što spremnije. Potvrda aražmana značiće sigurnost za zimu", rekla je ona.
Dodala je da trenutno imamo problem oko peleta koji je kurentna izvozna roba, te da se država trudi da obezbedi dovolno nafte i derivata.
"Ne smemo da se uljuljkamo, treba da imamo na našoj teritoriji dovoljne zalihe za određeni period, to daje i sigurnost u pregovaranju", rekla je ona.
Kod skladištenja gasa u Mađarskoj pitanje je cene nabavke gasa za skladištenje i cene skladištenja.
"Idealno bi bilo kada bi gas stigao od Gasproma preko Turskog toka do skladišta u Mađarskoj. Imali bi po cenama koje ćemo sada ugovoriti, a trošak bi bio manji. To preciziraju dva predsednika sutra", rekla je ona.
Dodala je da će predsednici razgovarati i o gasu za novu Termoelektranu toplanu u Pančevu čiji je kapacitet 180 megavata, kao i o Petrohemiji.
"Ne bih licitirala na koliko će biti produžen ugovor za gas. Za nas bi bilo najbolje da bude povoljna cena, sa što dužim periodom trajanja ugovora. Rat će se završiti, a razvijanje ekonomija u Evropi će se nastaviti, biće bitno da imamo siguran i povoljan gas", rekla je ona.
Dodala je da je za Srbiju značajno da pokuša da ostane nesvrstana. "Ne zato što navijamo za Rusiju, nego što će kada se sve ovo završiti, verujem to biti dobra pozicija za srpsku ekonomiju, i dalji razvoj saradnje", rekla je ona.
Istakla je da je značajno da popravimo imidž potencijalnog privrednog haba, gde bi mogli i Evropa i Rusija, da obnavaljaju svoje poslove.
Kada je snabdevanje gasom u pitanju ona je ocenila da Azerbejdžan nije alternativa ruskom gasu jer je tamo gas već dugoročno prodat.
"Trenutna alternativa ruskom gasu ako ga ne bude bilo, je gas zaobilaznim tokovima ili preko Severnog toka. Pa da ga preprodaju Nemci ili neka kompanija, ili iz Austrije gde stiže iz raznih pravaca", rekla je ona.
Poručila je da je dobro da razmišljamo da nadomestimo deo gasa drugim energentima u Srbiji, i podsetila da postoje ideje o povećanju proizvodnje biogasa, priozvodnja iz obnovljivih izvora, odnosno izgrdnje reverzibilne hidroelektrane.