Vesti
Društvo i ekonomija
OPEC bi mogao nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju nafte
02.06.2022. 20:00
Izvor: Danas
OPEC bi mogao nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju nafte
Saudijska Arabija i ostale članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogle bi nadoknaditi smanjenu rusku proizvodnju pod utecajem sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, rekla su u četvrtak dva izvora.
Moskva bi mogla pristati na nadoknadu, no odluka možda neće biti usvojena na sastanku u četvrtak i izgubljena ruska proizvodnja možda neće biti nadoknađena u celini, rekao je izvor u OPEC+, upoznat s ruskom pozicijom.
„Na kraju bi se mogao postići dogovor o nadoknadi, ali možda ne na sastanku u četvrtak“, izjavio je taj izvor, a prenosi Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na Hinu.
Izvor iz zemlje u Persijskom zalivu, članice OPEC+, tvrdi pak da je „vrlo moguće“ da će odluka biti doneta upravo na sastanku koji počinje posle podne danas.
Rusija već u aprilu nije ispunila dodeljenu kvotu, proizvevši oko 9,3 miliona barela dnevno, oko milioa barela dnevno manje nego što je zacrtano.
Neke procene pokazuju da bi se ruska proizvodnja i izvoz zbog sankcija mogli smanjiti i za dva do tri milionna barela dnevno, napominje Rojters, prenosi HRT.
Fajnešenel Tajms je izvestio juče da je Saudijska Arabija spremna povećati proizvodnju nafte, ukoliko bude iz Rusije stizalo znatno manje barela.
Razgovaralo se o povećanju proizvodnje u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima u vrlo kratkom roku, a odluka bi mogla biti objavljeno na sastanku OPEC+, piše londonski dnevnik, pozivajući se na diplomatski izvor.
Povećanje proizvodnje zacrtano je za septembar, a moglo bi biti poemereno na jul i avgust.
Saudijska Arabija, najveći proizvođač u OPEC-u, svojevremeno je odbila pozive Vašingtona da proizvodi više nego što je dogovoreno na nivou OPEC+.
Rijad je sada spreman udovoljiti tim pozivima i povećati proizvodnju kako bi se cene nafte spustile sa sadašnjeg visokog nivoa.
No, neiskorišćeni kapaciteti OPEC-a baš i nisu veliki i prema nekim procenama ne dosežu ni dva miliona barela dnevno.
„Na tržištu baš i nema viška nafte koja bi mogao zameniti potencijalni gubitak ruskih barela“, zaključuje analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop.