Vesti
Društvo i ekonomija
Šećera i dalje nema dovoljno, panična kupovina ne prestaje
05.06.2022. 20:00
Izvor: Vesti online
Šećera i dalje nema dovoljno, panična kupovina ne prestaje
Od severa do juga Srbije, proteklih dana, u pojedinim velikim ali i malim prodavnicama, slika polica sa šećerom je ista. Sve što stigne ujutro, za nekoliko sati se rasproda.
Kako navodi RTS, panična kupovina ove namirnice ne prestaje – rafovi su uglavnom poluprazni, a mnogi trgovci su ograničili količinu koja može da se kupi na dva do pet kilograma. Stanovnici Kruševca i Priboja navode da pakovanja sitnog šećera nema u svim prodavnicama, ali da se može naći šećer u kocki i sitan šećer na merenje.
Iako su državni zvaničnici u proteklom periodu poručivali da ograničenja prilikom kupovine šećera nema, situacija u prodavnicama je, tvrde građani, drugačija.
Građani Vranja, Subotice i Kruševca navode da je u pojedinim prodavnicama kupovina šećera ograničena, a naveli su i da su uzeli od tri do pet kilograma, u zavisnosti od mesta u kojem su nabavljali šećer.
– Generalno, situacija je kritična, u manjim marketima su rafovi prazni, veći marketi su dobili šećer, ali su ograničili prodaju – mislim da je, slagaću vas, dve kile po čoveku, po računu, tako da se mučimo da nabavimo – rekao je Đorđe Maklenović, vlasnik prodavnice u Novom Sadu.
Iako je Uredbom Vlade cena šećera po kilogramu ograničena na nepunih 90 dinara po kilogramu, u nekim gradovima poput Novog Pazara cena je bila i viša, što je jedan od razloga zbog kojeg je i tržišna inspekcija izlazila na teren.
Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Zoran Nikolić rekao je da se situacija sa prodajom šećera u Srbiji i dalje nije u potpunosti stabilizovala, ali da se situacija poboljšala. Ocenio je da se uzrok problema može tražiti i kod proizvođača, nabavljača, ali i potrošača.
– Imali smo i određene slučajeve manipulacije, kako su javno saopštili nadležni, gde se htelo dodatno zaraditi. S druge strane, imali smo potrošače koji su poučeni nekim, prethodnim iskustvima, prosto, pohrlili da kupe sve ono što im i ne treba – navodi Nikolić.
Dodao je da je veliki broj poslastičarskih radnji zbog ograničenja cene pakovanja šećera od jednog kilograma, morao da kupuje to pakovanje šećera, pošto je pakovanje od deset kilograma bilo na režimu slobodnog formiranja cene, između 130 i 150 dinara, što je dodatno dovelo do nestašice šećera.
Govoreći o ograničenju prodaje šećera u prodavnicama, Nikolić je rekao da nije dozvoljeno ograničenje po jednoj kupovini i da se to može odrediti uredbom, ali da sve trgovine koje ograničavaju prodaju šećera čine prekršaj.