Vesti
Društvo i ekonomija
Mali: Više od 121.000 građana se prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji
02.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Mali: Više od 121.000 građana se prijavilo za vaučere za odmor u Srbiji
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se do sada za besplatne vaučere za odmor u Srbiji prijavila 121.000 gradjana, medju kojima je oko 65.000 penzionera i oko 37.000 nezaposlenih.
Gostujući na televiziji Pink, Mali je naveo da dodela 200.000 besplatnih vaučera predstavlja podršku turizmu u Srbiji.
„Hoteli u Srbiji su puni. U prvih pet meseci ove godine imamo 70 odsto turista više nego prošle godine što je ogroman priliv za srpski turizam. To su i radna mesta, prilivi od poreza na dodatu vrednost, tako punimo budžet“, naveo je ministar a preneo njegov kabinet.
Mali je kazao i da po pitanju osnovnih životnih namirnica, Srbija „ima svega, čak i za izvoz u regionu“.„Pogledajte cenu gasa i struje, otišle su u nebo, a kod nas se još uvek ništa ne menja, a i cena goriva se kontroliše. Smanjili smo i akcizu na gorivo 20 odsto, 30 miliona evra je to manje u budžetu, dakle, radimo sve da smanjimo posledice krize“, rekao je ministar.
Najavio je da će razgovori predstavnika sindikata i poslodavaca o povećanju minimalne zarade početi 15. avgusta, te da će se, ako dogovora ne bude, Vlada uključiti u razgovore 1. septembra.
„Ako dođe do povećanja miniminalne zarade, u potpunosti ćemo rasteretiti poslodavce kroz smanjenje nekih doprinosa i kroz povećanje neoporezivog dela dohotka“, dodao je ministar.