Vesti
Društvo i ekonomija
Direktor RZS: U Srbiji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije
06.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Direktor RZS: U Srbiji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije
U Srbiji se u julu može očekivati početak smirivanja inflacije, dok se u evropskim zemljama smirivanje očekuje krajem leta, ocenio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.
On je za Radio-televiziju Srbije rekao da je u maju ove godine inflacija prekoračila 10,4 posto, a u junu verovatno otišla i dalje, ali da se u julu može očekivati da se vrati nazad i počne da se smiruje.
Kovačević je rekao da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali je zato preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi.
U SAD je inflacija dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto, naveo je Kovačević i ocenio da se očekuje slična situacija kao u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.„Na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, zaista kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego – šok, recesioni šok koji će nastupiti“, rekao je Miladin Kovačević, navodi Kovačević.
Istakao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da je vraćanje na termoelektrane i fabrike čelika prisutno širom sveta.