Vesti
Društvo i ekonomija
Nemci se spremaju za najgori scenario – hale za kolektivno grejanje, gašenje semafora i rasvete
10.07.2022. 20:00
Izvor: RTS
Nemci se spremaju za najgori scenario – hale za kolektivno grejanje, gašenje semafora i rasvete
Strah od zime raste u Nemačkoj zbog izostanka isporuka ruskog gasa, posebno zbog neizvesnosti da li će, nakon obustave isporuka zbog remonta preko gasovoda Severni tok 1, Rusija ponovo izvoziti gas. Sve više nemačkih gradova je uspostavilo krizne štabove i razvija planove za vanrednu situaciju.
Planovi gradova za vanrednu situaciju predviđaju i uspostavljanje hala u kojima bi građani koji ne mogu više da priušte plaćanje grejanja mogli da se greju."Pripremamo se za jesen i zimu za sva moguća scenarija", istakla je gradonačelnica Ludvigshafena Juta Štajnruk.
Taj grad je za centralnu halu za grejanje građana planirao dvoranu "Fridrih Ebert", koja je korišćena za izložbe, sportska takmičenja i slično.
Tokom pandemije bila je preuređena u centar za vakcinaciju, a ako bude potrebno, biće hala za grejanje svima koji nemaju novca da plaćaju grejanje svojih domova.
I gradovi Nojštat, Frankental i Landau planiraju takva "kolektivna grejanja".
Pored toga, mnogi gradovi planiraju štednju energije isključenjem osvetljenja u javnim zgradama ili noću, čak i semafora.
U Diseldrofu vlasti su najavile da će na jesen i zimu smanjiti grejanje, a tokom leta će apelovati na stanovništvo da manje koriste klima-uređaje.
U Rendsburgu su već otkazali, zbog mogućeg problema sa strujom, klizalište na božićnoj pijaci.