Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija uplatila Mađarskoj 250 miliona evra za gas, biće dovoljno za domaćinstva
17.07.2022. 20:00
Izvor: Politika
Srbija uplatila Mađarskoj 250 miliona evra za gas, biće dovoljno za domaćinstva
Srbija za domaće potrebe kupuje gas koji se skladišti u Mađarskoj i već je uplaćen avans u iznosu od 250 miliona evra.
„Zahvaljujući našim prijateljima iz Mađarske, uspeli smo da obezbedimo dodatnih 500 miliona kubika gasa koje ćemo uskladištiti u dva skladišta u Mađarskoj, a kupujemo od dve njihove firme, jedna je MET, a druga MVM koja je u Mađarskoj isto što i kod nas EPS. Dakle, od svake od njih kupujemo po 250 miliona kubnih metara gasa i već smo platili avans oko 250 miliona evra”, rekao je za Tanjug ministar finansija Siniša Mali.
Najavio je da će dogovorenih 500 miliona kubika gasa biti uskladišteno u Mađarskoj do 1. oktobra i da će nam onda, kao što je najavljeno, biti na raspolaganju po tri miliona kubnih metara tog gasa dnevno u oktobru, zatim u novembru, decembru, januaru i februaru po šest miliona kubika gasa dnevno i u martu tri miliona kubnih metara gasa dnevno.
Mali je podsetio da je Srbija već obezbedila na osnovu dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina gas po povoljnijoj ceni.
Ministar je najavio i da će deo skladišta u Banatskom Dvoru biti potpuno napunjen u narednih dvadesetak dana.
„Ta tri izvora obezbediće dovoljno gasa za domaćinstva i privredu kako bismo pregurali ovu zimu”, naglasio je ministar.
Kada je reč o struji, Mali kaže da su i tu veliki izazovi kako obezbediti dovoljne količine za zimu, s obzirom da EPS ne proizvodi dovoljno uglja.
„Potpisali smo 11 ugovora, kada je u pitanju kupovina uglja od raznih rudnika iz raznih zemlja. Polako, ali sigurno taj ugalj stiže u Srbiju, a pregovaramo i sa našim kineskim prijateljima o nabavci milion tona dodatnog uglja, kako bi na stovarištima EPS imali dovoljno uglja za bilo koju situaciju tokom zime. Takođe, razmišljali smo i o kupovini struje unapred, putem forvarda i fjučersa i već smo neku struju i kupili i onda ide sukcesivno plaćanje”, naveo je Mali uz napomenu da je država nabavila i dovoljno mazuta.