Vesti
Svet
Krizni plan za najgori scenario: Koje su mere Evropske komisije u slučaju potpunog prekida isporuke ruskog gasa?
20.07.2022. 20:00
Izvor: Danas
Krizni plan za najgori scenario: Koje su mere Evropske komisije u slučaju potpunog prekida isporuke ruskog gasa?
Zemlje EU ubrzavaju pripreme Evropska unija se suočava sa opasnošću daljeg smanjenja priliva gasa iz Rusije, koji Kremlj koristi kao oružje, a skoro polovina država članica već je pogođena smanjenim isporukama gasa iz Rusije.
Evropska komisija predstavila je plan uštede gasa za sigurniju zimu, koji predviđa smanjenje potrošnje gasa za 15 odsto u periodu od 1. avgusta ove godine do 31. marta 2023. godine.mogući potpuni prekid isporuke ruskog gasa, a Evropska komisija bi u sredu trebalo da predstavi svoj krizni plan.
Objavio ga je ENR (European Nevsroom), projekat 16 evropskih novinskih agencija, uključujući i hrvatsku Hinu.
Prema planu EK, ograničenjem grejanja i hlađenja u zgradama bilo bi ušteđeno oko 11 milijardi kubnih metara gasa, smanjenjem potrošnje gasa za proizvodnju električne energije između četiri i 40 milijardi kubnih metara, a smanjenjem industrijske potražnje oko 10 milijardi . Predlog Komisije biće osnova za raspravu na vanrednom sastanku ministara energetike, koji je sazvan za 26. jul.
Agencije dpa, AFP, Agerpress, Hina, STA, EFE i ANSA pišu o načinima štednje i situaciji sa punjenjem zaliha gasa u Nemačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Španiji i Italiji.
Klaudija Kemfert, stručnjak za energetiku u Nemačkom institutu za ekonomska istraživanja (DIV), rekla je da će vlada moći da izbegne nestašice ako otvori odnose sa drugim dobavljačima gasa osim Rusije, nastavi da puni skladišta i podstakne javnost da štedi gas.
„Ako se ispune tri uslova, ne vidim da se zapravo moramo suočiti sa nestašicom gasa“, rekao je Kemfert.
Do sada su nemački alternativni izvori za konvencionalni prirodni gas uglavnom bili Holandija i Norveška.
Što se tiče tečnog prirodnog gasa (LNG), ministar ekonomije Robert Habek pokušao je da uspostavi nove odnose snabdevanja tokom prolećne posete Kataru. Da li će, kada i koliko još gasa zaista stići iz Emirata, ostaje da se vidi.
Skladišta na 80 odsto do novembra
Nivo popunjenosti nemačkih skladišta gasa polako ali stabilno raste. Sada je oko 65 odsto. Nemačka vlada je više puta pozivala potrošače i industriju da štede energiju.
U međuvremenu, francuska vlada se priprema za mogućnost potpunog prekida isporuka ruskog gasa, izjavio je 10. jula ministar ekonomije Bruno Le Mer. Da bi se izbegle nestašice, vlada je zatražila da se nacionalna skladišta gasa popune „skoro 100 odsto“ do rane jeseni.
U slučaju nestašica struje, francuska vlada priprema niz mera za zimu kako bi prioritet bila privatna domaćinstva i određene industrije. „Očigledno je da štitimo privatna domaćinstva i (…) ne zatvaramo fabrike niti ukidamo javni prevoz“, rekao je Borne.
Prema uredbi EU, skladišta gasa moraju biti popunjena najmanje 80 odsto do 1. novembra 2022. godine.
Rumunski premijer Nikolae Ćuka rekao je da će njegova zemlja uspeti da ispuni taj cilj pre roka, piše Dnevnik hr.
Hrvatska je najavila da će u aktuelnoj energetskoj krizi udvostručiti kapacitet LNG-a na ostrvu Krk sa 2,9 milijardi na 6,1 milijardu kubnih metara.
Vlada želi da Hrvatsku pozicionira kao regionalni energetski centar u srednjoj Evropi kako bi mogla da pokrije energetske potrebe svojih suseda – Slovenije, Bosne i Hercegovine i Mađarske.
Hrvatska planira i da udvostruči kapacitet Jadranskog gasovoda (JANAF), koji sa postojećim kapacitetom može da zadovolji sve potrebe Mađarske.
Edukativne kampanje
Državno podzemno skladište prirodnog gasa Okoli popunjeno je 38 odsto, a očekuje se da će do 1. oktobra biti 90 odsto.
Slovenačka agencija za energetiku pokrenula je prvu fazu kriznog plana snabdevanja gasom. Agencija prati snabdevanje gasom na rutama koje utiču na snabdevanje u Sloveniji, uključujući gasovod Severni tok 1.
Ona je pozvala svoje potrošače da oprezno koriste prirodni gas. Agencija je saopštila da je snabdevanje gasom potrošačima u Sloveniji trenutno nesmetano, ali upozorava na potencijalne poremećaje u budućnosti ukoliko se smanji protok ruskog gasa.
Iako Španija nije među zemljama koje najviše zavise od ruske energije, vlada je najavila da će promovisati rad na daljinu, podsticati javni prevoz i ograničiti termostate.
Potpredsednica Španije i ministarka za tranziciju životne sredine Tereza ​​Ribera pozvala je na „razumno korišćenje energije“ u trenutnom toplotnom talasu. Sa skladištenjem napunjenim 72 odsto, Ribera je rekao da je Španija „veoma dobro pozicionirana“ za prirodni gas.
Italijanska vlada priprema veliku edukativnu kampanju o uštedi gasa i vode, ali situacija za sada nije alarmantna što se gasa tiče.
Zalihe za zimu, prema zvaničnim podacima, već su dostigle 64 odsto od ukupnog kapaciteta od 6,1 milijardu kubnih metara. Ciljni nivoi od 90 odsto do kraja godine su na dohvat ruke.