Vesti
Društvo i ekonomija
"Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu"
07.08.2022. 20:00
Izvor: B92
"Smanjenje inflacije u poslednjem kvartalu"
Srbija je danas nesumnjivo ekonomski znatno jača zemlja nego pre 10 godina, izjavila je guvernerka Narodne banke Jorgovanka Tabaković.
Ona je istakla da su pred našom zemljom izazovi veći nego ikad, te da će vlada i NBS uraditi sve da se očuva stabilnost.
Tabaković je rekla da se, uprkos suši i eskalaciji sukoba u Ukrajini, ostaje pri oceni da će se inflacija u našoj zemlji u narednom periodu smanjivati, ali da nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala.Tabaković je u intervjuu za list Politika govorila o rezultatima svog desetogodišnjeg rada na funkciji guvernerke NBS i objasnila da joj je sve to vreme bio cilj da obravda poverenje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i građana koji su glasali za njega i vrednosti čiji je on simbol.
"Deset godina stabilnosti kursa, jačanje bankarskog sektora i osam godina niske stabilne inflacije, uz stalan razvoj kadrova i davanje prilike mladim ljudima, uz kontinuirano, ali i oprezno uvođenje inovacija u platnom sistemu, slika su Narodne banke", navela je Tabaković.
Dodala je da se uvek protivila negativnim i nultim kamatnim stopama koje obesmišljavaju vrednost novca i štednju, kao i da je uvek bila protiv štampanja novca koje se "pod različitim nazivima" radi u svetu.
Prema njenim rečima, ne može se pronaći duži period od osnivanja centralne banke do danas u kojeme je Srbija imala stabilnost kursa, cenovnu stabilnost i manje problema u bankarskom sektoru.
Tabaković je kazala da je njena "maksima" da "stabilnost kursa nema alternativu" i da se u stabilnosti susreću interesi svih - i građana, i privrede, i države, i stranih ulgača, i institucija i pojedinaca, i poverilaca i štediša.
"Zato mi je drago što je sve manje onih koji relativnoj stabilnosti dinara prema evru imaju šta da prigovore. Stvarnost ih je najbolje demantovala", poručila je guverner, ističući da bi dozvoljavanje prekomernih oscilacija kursa samo doprinelo neizvesnosti u privredi i kod građana.
Kada je reč o inflaciji, koja je u junu dostigla čak 11,9 odsto, Tabaković je naglasila da je aktuelna visina inflacije globalni problem, a ne samo srpski i da je u najvećoj meri prouzrokovana dešavanjima koja su izvan granica naše zemlje.
Ocenila je da je inflacija u Srbiji na visokom nivou, ali je u uporedivim zemljama još veća.
"Takođe, bazna inflacija je skoro dvostruko niža od ukupne, a sve to uz znatno nižu referentnu kamatnu stopu, čime obezbeđujemo i dalje povoljne finansijske uslove za privredu", objasnila je ona.
Smatra da inflacija nije mogla da se obuzda i "polije hladnom vodom" jer zavisi od globalnih faktora - svetskih cena energenata, industrijskih sirovina i primarnih poljoprivrednih proizvoda, ali da je država sprečila prelivanje čuvanjem stabilnosti kursa, finansijske stabilnosti i postepenim povećanjem prvo repo stope, a onda i referentne kamatne stope.
Na pitanje da li ostaje pri tvrdnji da će inflacija u drugom delu godine početi da pada s obzirom na povećanje cene struje, guvernerka NBS je poručila da će se prema ocenama, uprkos suši i krizi u Ukrajini, inflacija u narednom periodu smanjivati, ali da nije realno da to bude pre poslednjeg kvartala ove godine, kao i da je najavljeno poskupljenje struje uračunato u te projekcije.
Na pitanje da prokomentariše kritike udruženja bankarskih klijenata da je stala na stanu banaka i da štiti banke, a ne dužnike i zahteve da zaustavi banke u povećanju naknada, Tabaković je odgovorila da su banke važne za našu ekonomiju, ali da je neprihvatljivo da nemaju sluha za potrebe klijenata i da zaboravljaju da bez privrede i građana ni one ne bi postojale.
Najavila je da je u pripremi paket mera u vezi sa naknadama banaka, kako bi se zaštitio standard građana u Srbiji.
Kada je u pitanju rast kamata u budućnosti, gubvernetr NBS je navela da je se trenutno nalazimo u ambijentu značajnog rasta globalne inflacije, u kome povećanje kamatnih stopa treba da deluje kao "lek" radi ponovnoog uspostavljanja kontrole nad inflacionim pritiscima.
Dodala je da bi po ponovnom uspostavljanju stabilnosti cena, trend kamatnih stopa mogao biti preokrenut.
Tabaković je podvukla i da aktuelna vlada radi sve kako bi rast BDP-a bio što veći, te da će domaći faktori nastaviti i dalje da doprinose privrednom rastu.
"Niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će ključne evropske zemlje uspeti da izbegnu recesiju. U takvim okolnostima privredni rast Srbije je i dalje moguć i realan, jer imamo efekte aktiviranja ranijih i konstantnih priliva novih investicija, diversifikovali smo ekonomiju u prethodnom periodu, a imamo i sve veće državne ivesticije", navela je Tabaković.
Ona je izrazila ponos što je NBS postala tačka oslonca i institucija od poverenja, zahvaljujući mladom i inovativnom timu, ali i saradnji sa vladom i predsednikom Srbije.