Vesti
Društvo i ekonomija
Nezadovoljni poljoprivrednici organizovali proteste i blokirali saobraćaj u više mesta, Nedimović obećao mere
09.08.2022. 20:00
Izvor: RTV
Nezadovoljni poljoprivrednici organizovali proteste i blokirali saobraćaj u više mesta, Nedimović obećao mere
Novi Sad, Pančevo, Požarevac - Nezadovoljni ponuđenom otkupnom cena suncokreta, poljoprivrednici iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije organizovali su danas proteste u više mesta.
Desetak traktora, nešto posle 13 časova, blokiralo je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici organizuju u više gradova u Srbiji.
Poljoprivrednici iz pojedinih mesta sa teritorije Pančeva i Kovačice protestovali su u Pančevu, između 12 i 14 časova.
Blizu stotinu traktora vozilo je sporednim ulicama kroz grad, od jabučkog do beogradskog puta i nazad, u pratnji policije. Oni su nezadovoljni otkupnom cenom suncokreta, ali i celokupnom situacijom.
Jedan od glavnih zahteva je ukidanje zabrane izvoza.
"Prvi zahtev je ukidanje svih zabrana izvoza žitarica, uljarica i određivanje minimalne cene pšenice, koju smo već ovršili i predali. Drugi zahtev je ukidanje cene akciza za naftu", kaže Martin Đuričak, poljoprivrednik iz Padine.
Članovi udruženja Stig iz Požarevca traktorima su prošli kroz centar grada i blokirali saobraćaj blizu mosta na Velikoj Moravi, a potpredsednik ovog udruženja Milan Marković je izjavio da je protest organizovan kako bi se ukazalo na, kako je rekao, izuzetno nisku otkupnu cenu suncokreta.
"Ona je sada 55 dinara, a lane je sa trostruko manjim ulaganjima bila 62 dinara. Ministarstvo poljoprivrede nam je ponudilo 62 dinara po kilogramu, što smo mi u četvrtak na sastanku odbili i zato smo danas ovde", rekao je Marković.
Kazao je da proizvođači traže 700 evra po toni, odnosno oko 90 dinara po kilogramu zrna suncokreta.
Protestovali su i poljoprivrednici u Vojvodini.
Kako je javio reporter Tanjuga, iako su iz Udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije najavili da će se učesnici protesta kretati putevima kojima je dozvoljena vožnja traktorima i radnim mašinama, oko podneva se jedan traktor zaustavio kod zgrade Pokrajinske vlade u Novom Sadu pokušavajući da blokira put.
Posle njega je još poljoprivrednika stiglo do centra grada, a policija na Bulevaru Mihajla Pupina nije dozvoljavala da se traktori pomere.
Mirović: Poljoprivrednici da deblokiraju javne puteve i ulice
Pokrajinska vlada pozdravila je brzu reakciju ministra Nedimovića, a predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović apelovao je na poljoprivrednike da deblokiraju javne puteve i ulice i da nastave razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije.
"Pokrajinska vlada podržava razgovore bez blokade jer ona ne doprinosi rešavanju problema, već samo otežava život drugim građanima. U okviru svojih nadležnosti Pokrajina će preduzeti sve što je moguće da se, posebno u uslovima velike suše, olakša položaj poljoprivrednika i paora, i da se pritom ne ugrozi funkcionisanje preduzeća iz oblasti vodoprivrede. Pozivamo sve da obustave proteste i nađu rešenja u direktnim razgovorima sa najvišim predstavnicima Vlade i Ministarstva", navodi Mirović.