Vesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivrednici protestuju u Pančevu, sutra sastanak sa premijerkom
14.08.2022. 20:00
Izvor: Blic
Poljoprivrednici protestuju u Pančevu, sutra sastanak sa premijerkom
Poljoprivrednici iz južnog Banata blokirali su danas traktorima oba prilaza Pančevu iz Beograda u znak protesta zbog niskih otkupnih cena suncokreta, ali i zahteva koji se tiču ukidanja akciza na gorivo, i subvencija u biljnoj proizvodnji.
Protest je počeo u 12.00 sati, a kako su rekli, trajaće do sutrašnjeg sastanka u Vladi Srbije, posle čega će se odlučivati o daljim koracima.
Oko 150 traktora poljoprivrednika iz Dolova, Starčeva, Omoljice, Brestovca, Bavaništa, Kovina blokiralo je novi put Pančevo-Beograd zbog čega se napravila kolona vozila duga više od kilometra.
Na starom pancevačkom putu je oko 70 traktora iz više mesta južnog Banata - Kovačice, Crepaje, Padine.
Poljoprivrednici propuštaju povremeno vozila, a izuzetke, kako su rekli izveštaču Tanjuga, prave u hitnim slučajevima.
Kako kažu, kroz blokadu propuštaju vozila Hitne pomoći, vatrogasna, policijska i vozila Vojske Srbije kao i ona sa malom decom.
Navode i da nije bilo incidenata iako ima negodovanja građana.
Poljoprivrednik Marko Bojtar iz Dolova rekao je za Tanjug da će blokade trajati do ispunjena zahteva.
Premijerka Ana Brnabić za sutra je zakazala sastanak sa predstavnicima poljoprivrednika, a Vlada je već ispunila njihov zahtev da se ukine zabrana izvoza ulja i ponudila im cenu od 535 evra (plus PDV) po toni suncokreta.
Poljoprivrednici su prvobitno tražili da otkupna cena suncokreta bude 700 evra po toni, da se ukinu akcize na gorivo za poljoprivrednike na količinu do 100 litara po hektaru kao i da se ograniče trgovačke marže na suncokretovo ulje.