Vesti
Društvo i ekonomija
Štrajk u rudniku Lece kod Medveđe, rudari traže povećanje plata i bolje uslove rada
27.08.2022. 20:00
Izvor: biznis.rs
Štrajk u rudniku Lece kod Medveđe, rudari traže povećanje plata i bolje uslove rada
Rudari rudnika Lece kod Medveđe stupili su u subotu ujutru u štrajk pošto je rukovodstvo, kako su naveli, odbilo njihove zahteve za povećanjem plata i obezbeđivanjem boljih uslova rada.
Predstavnici rudara su rekli agenciji Beta da su stupili u štrajk zbog minimalne plate, loših uslova rada i stečaja koji u rudniku Lece traje pet godina.
„Više puta smo tražili povećanje plata ali su svi naši zahtevi odbijeni. Nemamo ni sindikat, sva prava su nam uskraćena“, naveli su rudari.
Trenutno je ispred Upravne zgrade okupljeno nekoliko desetina rudara, a jutros ih je bilo više pošto su im se pridružile kolege iz treće smene.
„Kolege su otišle da odmaraju pošto su radile 12 sati, ali ni oni noćas neće silaziti u jame“, naveli su rudari.
Dodali su da su obavešteni kako će se stečajna upravnica Ljiljana Jovanović sastati sa njima tek u četvrtak.
„Rekla je preko telefona da će u ponedeljak dobiti otkaz svako ko ne ide u jamu“, kazali su rudari i najavili da će nastaviti sa štrajkom dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
Direktor rudnika Lece Duško Gagić kazao je da je o štrajku obavešten jutros, a da će stečajna upravnica doći u četvrtak kako bi razgovarali sa radnicima. On je kazao i da radnicima nije prećeno otkazom. „Nema nikakvih pretnji, upravnica će nastaviti razgovor s njim. U principu, nikad nije odbijala da se bilo koje pitanje stavi na dnevni red, uvek je bila fleksibilna“, naveo je direktor.
Dodao je da je, „s obzirom na inflaciju“, rukovodstvo rudnika razmišljalo da do kraja godine „koriguje“ zarade rudara.
„Sagledaće se realna situacija, šta je moguće da se postigne. Niko nema pravo da ucenjuje, ni rudari rukovodstvo, ni rukovodstvo rudare“, rekao je Gagić.