Vesti
Društvo i ekonomija
Ograničenje cena osnovnih namirnica produženo do 30. septembra
30.08.2022. 20:00
Izvor: Politika
Ograničenje cena osnovnih namirnica produženo do 30. septembra
Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmene Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u cilju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena, koje su važne za snabdevanje potrošača, i ograničenje cena je produženo do 30. septembra. Uredbom su ograničene - maksimalna maloprodajna cena belog kristal šećera u svim pakovanjima koja ne sme prelaziti 102,99 dinara po kilogramu, te maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 85,11 dinara po kilogramu, dok maksimalna proizvođačka cena belog kristal šećera za sva ostala pakovanja ne sme prelaziti 93,63 dinara po kilogramu.
Takođe, ograničena je i maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog (UHT) mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra na 119,99 dinara, saopštilo je Ministarstvo trgovine.
Novom Uredbom ostaju ograničene i maksimalne maloprodajne i proizvođačke cene brašna tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašna tip T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma.
Marže obračunate na neto fakturnu cenu brašna tip T-400 i T-500 ostaju nepromenjene.
Ograničene su maksimalne maloprodajne cene i maksimalne proizvođačke cene za svinjski but bez kostiju, svinjsku plećku bez kostiju, svinjski vrat sa kostima i svinjsku slabinu sa kostima.
Ograničene su i maksimalna maloprodajna i maksimalna proizvođačka cena svežeg pilećeg trupa.
Marže obračunate na neto fakturnu cenu svinjskog i pilećeg mesa ostaju nepromenjene. Uredbom se ograničavaju proizvođačke cene, kao i one u trgovini na veliko i u trgovini na malo, za jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra, koje ne smeju biti veće od cena koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine, preneo je Tanjug.
Vlada je na sednici donela i izmene Uredbe o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba, koja se produžava na narednih 30 dana.