Vesti
Društvo i ekonomija
NBS: Devizne rezerve u avgustu uvećane na oko 15,9 milijardi evra
09.09.2022. 20:00
Izvor: Blic
NBS: Devizne rezerve u avgustu uvećane na oko 15,9 milijardi evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15,875 milijardi evra i bile su za 852,7 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca, objavila je NBS.
Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 144 odsto i gotovo pet meseci uvoza robe i usluga, što je skoro dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,13 milijardi evra i u odnosu na kraj prethodnog meseca bile su više za 796,7 miliona evra.
Povećanje deviznih rezervi prvenstveno je rezultat aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (neto priliv po osnovu kupovine deviza i svop transakcija u iznosu od 430,0 miliona evra) i priliva po osnovu prodaje deviznih hartija od vrednosti Republike Srbije u iznosu od 336,6 miliona evra.
Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno su uticali neto prilivi po osnovu devizne obavezne rezerve banaka u iznosu od 39,2 miliona evra, po osnovu donacija 36,9 miliona evra, kao i neto prilivi po osnovu upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (neto 22,9 miliona evra).
Efekat tržišnih faktora u avgustu bio je negativan u neto iznosu od 12,9 miliona evra.Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 896,3 miliona evra i bio je za 167,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.
U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6,24 milijarde evra.
Vrednost dinara prema evru u avgustu gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,2 odsto.
Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu kupila 450 miliona evra, dok je od početka godine neto prodala 905 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.