Vesti
Društvo i ekonomija
Ziđin: Od početka miniranja na Starici ometanje radnika
10.09.2022. 20:00
Izvor: Politika
Ziđin: Od početka miniranja na Starici ometanje radnika
Majdanpek - Kompanija Ziđin kuper Srbija saopštila je danas da se od 5. juna, kada su počela miniranja na planini Starici, dešavaju stalna ometanja zaposlenih u ovoj kompaniji da bezbedno obavljaju svoj posao, preneo je Tanjug.
U saopštenju se navodi da aktivisti konstantno opstruiraju planirane aktivnosti kompanije i time dovode u opasnost i svoje živote i živote zaposlenih, kao i da uništavaju opremu i da zastrašuju radnike.
Iz ove kompanije tvrde da aktiviste instruiraju lideri ekoloških pokreta, a da je jučerašnji incident, koji su, kako kažu, isprovocirali „agresivni NGO aktivisti”, samo jedan u nizu sličnih i da su svi prijavljivani policiji.
Navode i da je o njemu Uprava policije u Boru dala saopštenje i nakon uviđaja, rekla da su navodi aktivista manipulacija.
Iz Ziđina tvrde da su aktivisti u prethodnom periodu zastrašivali radnike i razbijali opremu, i da je gubitak od toga do sada 200.000 američkih dolara.
Navode i da je rukovodstvo RBM-a je, po prijemu obaveštenja o incidentu pokusalo da na licu mesta mirno spreči eskalaciju agresije aktivista, ali da su oni, kako kazu, nastavili sa „guranjem i nasrtanjem na rukovodioce”.
Iz Ziđina saopštavaju i da je kompanija tražila adekvatnu reakciju i zaštitu policije.