Vesti
Društvo i ekonomija
Koliko će građanima koji budu štedeli struju računi biti niži
16.09.2022. 20:00
Izvor: RTS
Koliko će građanima koji budu štedeli struju računi biti niži
Domaćinstvima koja budu štedela struju Vlada Srbije odobrila je popuste od 15 do 30 posto. EPS će umanjivati mesečne račune od oktobra do kraja marta, u odnosu na uštede ostvarene u odnosu na isti mesec lane. Izvršni direktor za snabdevanje električnom energijom u EPS-u Radovan Stanić savetuje građane da štede tokom zimske sezone, jer sama štednja donosi smanjene račune, a uz dodatne popuste to može biti ušteda ozbiljnog novčanog iznosa.
Radovan Stanić ističe da sama štednja donosi smanjene račune i uz dodatne popuste to može biti ušteda ozbiljnog novčanog iznosa."Za uštedu u odnosu na isti mesec prethodne godine koja je između 5 i 20 odsto – odobriće se popust od 15 odsto. Za uštedu koja je u rasponu od 20 do 30 odsto – odobriće se popust od 20 odsto i za uštedu od preko 30 odsto – odobrenje će biti 30 odsto", navodi Stanić.
Ukazuje da su domaćinstva prošle godine tokom zimskog perioda prosečno trošila 401 kilovat-sati.
"Ovde možemo govoriti o prosečnom računu u zimskom periodu, jer je on relevantan za popuste i on je recimo za period od oktobra 2021. do marta 2022. bio negde na nivou 401 kilovat-sat po domaćinstvu."
"Ukoliko bi domaćinstvo u istom periodu ove godine ostvarilo uštedu od recimo 10 odsto to bi značilo smanjenje za nekih 21 odsto ili ukupno oko 980 dinara. Oni koji uštede 30 odsto će značajno umanjiti račun, tako da ova ušteda može ići i do 2.200 dinara", navodi Stanić.
Navodi da je potrošnja onih koji se greju na struju daleko iznad prosečne potrošnje.
"Možemo ovde pričati o potrošnji od 1.600, 2.000 kilovat-sati, pa i više. Recimo za onoga ko troši 2.000 kilovat-sati, ukoliko bi smanjio potrošnju za nekih 10 odsto, ušteda bi bila na nivou 7.500 dinara ili nekih 28 odsto računa. Ako bi to smanjenje bilo do 30 odsto i više od toga ušteda bi bila na nivou nekih 11.000 ili 12.000 dinara ili 55 odsto računa", objašnjava Stanić.
Na pitanje da li umanjenje računa važi samo za potrošnju struje ili na ceo iznos računa gde se plaćaju neke dažbine, odgovara: "Umanjenje računa se odnosi na obračun za tekući mesec. On u sebi sadrži utrošenu energiju, trošak garantovanog snadbevača i obračunsku snagu."
Napominje da domaćinstva u kojima ne bude bilo potrošnje neće ostvariti ni popust.
Govoreći o domaćinstvima koja uključuju grejna tela i tokom dana, kaže da je akumuliranje energije tokom dana četiri puta skuplje.
"Domaćinstva treba da preduzmu sve mere koje mogu da njihovi objekti budu energetski efikasni – da provere dihtovanje vrata, da se smanji rasipanje energije, potreba za akumuliranjem energije i onda neće biti potrebe za dnevnim trošenjem na akumuliranje struje", objašnjava gost Dnevnika 1.
Građanima savetuje da tokom zimske sezone štede jer, kako kaže, štednja se isplati – sama štednja donosi smanjenje račune i uz dodatne popuste to može biti ušteda ozbiljnog novčanog iznosa.