Vesti
Društvo i ekonomija
Oko 15.000 popisivača danas kreće od vrata do vrata
01.10.2022. 20:00
Izvor: Politika
Oko 15.000 popisivača danas kreće od vrata do vrata
Podaci se baziraju isključivo na izjavi građana bez pokazivanja dokumenata, a popisivač je dužan da se predstavi i pokaže svoju legitimaciju
Oko 15.000 popisivača krenuće danas od vrata do vrata i metodom intervjua od građana prikupljati popisne podatke. Direktor Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Miladin Kovačević podsetio je juče da će popis trajati narednih mesec dana i poslao poruku popisivačima, koji su bili na petodnevnoj obuci, da imaju pozitivan pristup prema građanima i ljubazno odgovore na njihova pitanja.
– Popis se sprovodi da bismo dobili pouzdane podatke o etničkim, ekonomskim, obrazovnim, migracionim i drugim obeležjima stanovništva, koji su neophodni za dobijanje precizne slike trenutnog stanja, ali i za projekcije budućih kretanja, a naročito za realno sagledavanje posledica iseljavanja u inostranstvo u poslednjih 11 godina, pada fertiliteta i ubrzanog starenja stanovništva – istakao je Kovačević.
Pomoćnik direktora RZS-a zadužena za Sektor društvenih statistika, Snežana Lakčević, objasnila je, preneo je Tanjug, da se podaci prikupljeni u popisu isključivo koriste u statističke svrhe i ne mogu se ustupiti drugim fizičkim i pravnim licima. Takođe, istakla je da je RZS preuzeo sve propisane administrativne, tehničke i organizacione mere neophodne za zaštitu podataka prikupljenih u popisu, od nelegalnog pristupa, objavljivanja ili korišćenja, u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast informacione bezbednosti. Lakčevićeva je istakla da je jedna od krucijalnih novina ovogodišnjeg popisa to što će se koristiti elektronski obrasci umesto papirnih. Šef operacija delegacije EU u Srbiji Martin Klaucke rekao je da EU podržava akciju sprovođenja popisa stanovništva i dodao da su podaci bitni, kako sa aspekta socijalne politike, tako i sa ekonomskog. – Sarađujemo i podržavamo razvoj statistike Srbije već 20 godina i u to smo uložili oko 60 miliona evra i veoma smo zadovoljni našom saradnjom s Republičkim zavodom za statistiku – naglasio je Klaucke.
Podaci popisa se baziraju isključivo na izjavi građana, tako da dokumenta nisu potrebna. Popisivač prilikom popisivanja dužan je da se predstavi i pokaže svoju legitimaciju i dozvoli da građani zapišu njegovo ime i prezime i identifikacioni broj. Za decu mlađu od 15 godina podatke daje roditelj ili staratelj, zadatak popisivača je da obilazi svaki stan u različitim terminima, pre podne i posle podne i njegovo radno vreme je od osam do 21 čas.
Ako ni posle više pokušaja popisivač ne stupi u kontakt s osobom koja živi u stanu ili zatekne samo osobu koja nije u stanju da dâ potrebne podatke, onda je on dužan da ostavi pomoćni obrazac na kome će da upiše datum posete, ime i prezime, svoj ID broj, a onda su građani u obavezi da pozovu info-centar kako bi dogovorili popisivanje.