Vesti
Društvo i ekonomija
SAM: Cene energenata, inflacija i nedostatak stručnih kadrova najveći izazovi za privredu
26.10.2022. 20:00
Izvor: Danas
SAM: Cene energenata, inflacija i nedostatak stručnih kadrova najveći izazovi za privredu
Za članove Srpske asocijacije menadžera (SAM) najveći izazovi u narednom periodu, pored rastuće cene energenata, visoke inflacije i nedostatka stručnih kadrova, biće i pad kupovne moći, a time i recesija i stagflacija, pokazalo je istraživanje SAM-a koje je danas predstavljeno.
Istraživanje među članovima SAM-a na temu aktuelnih geopolitičkih dešavanja i uticaja na srpsku privredu pokazalo je da 18 odsto menadžera smatra da će cene energenata predstavljati najveću pretnju srpskoj privredi u narednom periodu, 16 odsto njih da je to inflacija, a 14 odsto da je to nedostatak kvalitetnih kadrova.
Da će pad kupovne moći predstavljati najveću pretnju privredi izjasnilo se 12 odsto ispitanika, dok je njih 10 odsto ocenilo da će to biti recesija.
Ovi ekonomski faktori prepoznati su kao najveći izazovi i kad su pojedinačni biznisi u pitanju, s tim da je nedostatak kvalitetnih kadrova za kompanije izazov broj jedan.
Na pitanje da li su na neki poseban način prilagođavali svoja poslovanja u očekivanju nastavka nepredvidivog poslovanja, članovi SAM-a istakli su restrukturiranje i širenje na strana tržišta, pojačan monitoring troškova, optimizaciju poslovanja. Istakli su i razvijanje različitih scenarija, traženje alternativnih energetskih izvora i ulaganje u energetsku efikasnost, ali i ulaganja u digitalizaciju poslovanja, nove biznise i u ljude.
Takođe, u načine prilagođavanja, prema rezultatima istraživanja, spadaju i podizanje cena srazmerno inflaciji, smanjenje troškova, povećanje zaliha repromaterijala, traženje novih dobavljača i diversifikacija tržišta.
Ono što država može da učini, kako bi ublažila efekte prelivanja nepovoljnih globalnih trendova, prema rezultatima istraživanja, jeste diversifikacija izvora energije, što smatra 47 odsto ispitanika.
Da država može da pomogne u obezbeđivanju jednakosti za sve učesnike na tržištu smatra 37 odsto ispitanika, dok 12 odsto misli da to može da se postigne predvidivošću zakonodavnog okvira.