Vesti
Društvo i ekonomija
Inflacija u evrozoni iznad svih očekivanja
31.10.2022. 20:00
Izvor: Politika
Inflacija u evrozoni iznad svih očekivanja
Frankfurt – Inflacija u evrozoni ponovo je nadmašila očekivanja dostigavši u oktobru 10,7 posto na godišnjem nivou, u odnosu na 9,9 procenata u septembru, pokazali su današnji podaci Evrostata.
Ekonomisti su u anketi Rojtersa predviđali stopu od 10,2 odsto. Ovakvo kretanje potrošačkih cena nagoveštava dalje povećanje kamata Evropske centralne banke (ECB), koja je u poslednja tri meseca podigla kamate za 200 baznih poena i obećala nastavak pooštravanja monetarne politike u decembru. Tržišta su, međutim, počele da spekulišu s mogućim usporavanjem povećanja kamata ECB-a zbog naziruće recesije i pada cene gasa sa rekordnih nivoa.Kreatore politike ECB će, navodi Rojters, verovatno zabrinuti podatak o baznoj inflaciji, iz koje su izuzete promenljive cene hrane i goriva, a koja je ubrzala rast sa septembarskih 6,0 procenata na 6,4 posto ovog meseca.
Još uži pokazatelj bazne inflacije, bez cena alkohola i duvana, pokazuje rast od 5,0 odsto sa septembarskih 4,8 procenata, preneo je Tanjug.
Među državama članicama valutnog bloka najvišu stopu inflacije su u oktobru imale Estonija, 22,4 posto, Litvanija 22 procenta i Letonija 21,8 odsto, a najnižu Francuska 7,1 procenata, Španija 7,3 i Malta 7,5 posto.