Vesti
Društvo i ekonomija
Republički geodetski zavod: Rast cena stanova i u trećem tromesečju 2022.
01.11.2022. 20:00
Izvor: Danas
Republički geodetski zavod: Rast cena stanova i u trećem tromesečju 2022.
Indeks cena stanova u Srbiji u trećem tromesečju 2022. iznosi 138,08 i prikazuje rast cena stanova koji traje već celu godinu, saopštio je Republički geodetski zavod.
Po rastu cena prednjače regioni Vojvodina i grad Beograd, ali je kao i u prethodnih nekoliko tromesečja najsnažniji rast cena u regionu južne i istočne Srbije. Broj prodatih stanova u trećem tromesečju 2022. manji je za 5,6 odsto u odnosu na isti period 2021. što ukazuje na „smirivanje“ tržišta.
S obzirom da cene i dalje snažno rastu ukupna vrednost tržišta merena sumom ostvarenih kupoprodaja stanova i dalje je u porastu i to za 12 odsto u poređenju sa trećim tromesečjem 2021. Ovakva slika predstavlja osetno usporavanje rasta tržišta s obzirom da je ukupna vrednost kupoprodaja stanova u prethodnom tromesečju bila veća za čak 26,1 odsto u poređenju s istim periodom prethodne godine. Ovakvom trendu doprinosi međugodišnji pad broja kupoprodaja stanova finansiranih bankarskim kreditima.
U prethodnom periodu, u međunarodnim poređenjima, indeks cena stanova u Srbiji imao je rastući trend kao i veliki broj zemalja.