Vesti
Društvo i ekonomija
Aerodrom "Nikola Tesla" do kraja godine dobija "prinovu"
13.11.2022. 20:00
Izvor: B92
Aerodrom "Nikola Tesla" do kraja godine dobija "prinovu"
Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je danas da će do kraja godine Aerodrom "Nikola Tesla" dobiti novi terminal površine 50.000 kvadratnih metara.
"Time ćemo ispuniti uslov da do 2030. aerodrom može da primi 10 miliona putnika. Važno je da će koncesionar (francuski Vansi) izvršiti obavezu i za prvih pet godina investirati 732 miliona evra, čime dobijamo aerodrom koji prima veći broj putnika jer mu je kapacitet pre koncesije bio do 5,5 miliona putnika", rekao je Vesić.
Dodao je da to omogućava dalji razvoj naše nacionalne avio kompanije "Er Srbije" i turizma, kargo centara i svega ostalog što ide uz aerodrom.
"Za turizam je veoma važno da imate dobru vazdušnu vezu sa drugim delovima sveta, a u našem slučaju pre svega sa Evropom. To nam Er Srbija omogućava, jer počinje da leti za Kinu i za Čikago, tako da se pokazalo da je ta koncesija bila pravi potez, jer ćemo dobiti novi, moderan aerodrom, koji će generisati mnogo više novca nego sama aerodromska zgrada, od preleta i svega drugog", naveo je Vesić.
On je napomenuo da proširenje aerodromske zgrade u Surčinu i povećanje broja letova i putnika donose i veći kargo saobraćaj i da je to jedan od razloga zbog kojih je država osnovala preduzeće Aerodromi Srbije.
"Ima nekoliko aerodroma u Srbji koji će biti više kargo aerodromi, preko kojih će pre svega poljoprivredni proizvodi biti lako i brzo transportovani u sve delove sveta da ne bi propadali, jer je tu brzina odlučujuća", rekao je ministar.
Vesić je naglasio kako je veoma srećan što je proširenje beogradskog aerodroma omogućilo da država razvija i druge aerodrome, kao što su Lađevci, Ponikve i Niš, koji će biti veoma značajni za razvoj privrede.