Vesti
Društvo i ekonomija
Gas bi od 1. januara trebalo da poskupi 11 odsto
17.11.2022. 20:00
Izvor: Politika
Gas bi od 1. januara trebalo da poskupi 11 odsto
Vršilac dužnosti direktora Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da po računici tog preduzeća gas bi trebalo da poskupi 11 odsto i to od 1. januara.
„Prema internoj računici Srbijagasa taj energent bi u Srbiji trebalo da poskupi 11 odsto i to bi važilo od 1. januara 2023. godine. To će i dalje biti skoro najniža cena u Evropi koju bi i dalje subvencionisala država”, rekao je Bajatović.
Dodao je da je to poskupljenje potrebno da bi Srbijagas bio likvidan i da bi mogao da dobija kredite, a neophodno je i zbog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će tražiti poskupljenje i gasa i struje.
Bajatović je rekao da povećanje cena struje i gasa neće biti veliko već tako da i onaj ko ima minimalnu zaradu može platiti taj račun i račun za komunalije, prenosi Beta.
Zalihe gasa koje su do sada obezbeđene u skladištima su, prema njegovim rečima, plaćene zahvaljujući likvidnosti budžeta.
Srbija je, kako je rekao, obezbedila još dve milijarde kubika gasa od Rusije po naftnoj formuli, a 1,2 milijarde iz drugih izvora.