Vesti
Društvo i ekonomija
"Nema smetnji u dopremanju" Ministarka Đedović u obilasku kompresorske stanice Velika Plana
23.11.2022. 20:00
Izvor: Blic
"Nema smetnji u dopremanju" Ministarka Đedović u obilasku kompresorske stanice Velika Plana
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović obišla je kompresorsku stanicu Velika Plana na gasovodu Balkanski tok i poručila da je snabdevanje gasom u Republici Srbiji stabilno.
- U ovom trenutku nema nikakvih smetnji u dopremanju dnevnih količina gasa koje su potrebne za snabdevanje domaćinstva, privrede i toplana. Obezbedili smo dodatne količine iz Ruske Federacije i Republike Bugarske. U vreme konstantnog rasta cena gasa na svetskom tržištu, veoma je važno da imamo kontinuirano snabdevanje po povoljnijim cenama. Nastojaćemo da i u narednom periodu obezbedimo dovoljne količine gasa u skladu sa planiranom potrošnjom“ - rekla je sinoć Đedović.Dodala je da su u Banatskom Dvoru skladištene dovoljne količine rezervi gasa, kao i skladištima u Mađarskoj.
- Za sigurno snabdevanje gasom od velike važnosti je u upravo Balkanski tok. Ponosna sam što smo za samo dve godine, u jeku kovid krize, uspeli da kroz našu zemlju izgradimo deo gasovoda, bez koga danas ne bismo imali ovako sigurno snabdevanje gasom, niti količine kojima raspolažemo. Kompresorska stanica u Velikoj Plani je jedina kompresorska stanica na trasi kroz koju godišnje prođe 12,4 milijardi kubika gasa. Balkanski tok učinio je Srbiju tranzitnom zemljom za snabdevanje gasom država centralne Evrope, od čega imamo značajne koristi“ - navela je ministarka.Aleksej Aleksejev, tehnički direktor kompanije "„Gastrans"“, koja upravlja kompresorskom stanicom, upoznao je ministarku sa procesom rada, naglasivši da je sistem transporta gasa tehnološki i ekološki najsavremeniji, da su ekološki standardi iznad evropskih normi, odnosno da emituje dva puta manje ugljen monoksida od evropskog standarda.
Svi radni procesi su automatizovani i digitalizovani, a bezbednosni protokoli su na najvišem nivou, rekao je Aleksejev, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.