Vesti
Društvo i ekonomija
Radna grupa za sprečavanje nasilja: Potrebna bolja prevencija
29.11.2022. 20:00
Izvor: RTS
Radna grupa za sprečavanje nasilja: Potrebna bolja prevencija
Na prvoj sednici Radne grupe za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja zaključeno je da se u narednom periodu razmotre sve mogućnosti za bolju prevenciju, ali i adekvatniju primenu zakona, posebno u delu sankcija, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
Na sednici je zaključeno da treba razmotriti mogućnosti za pojačavanje mera gde je to potrebno.
Radna grupa će do 20. decembra predložiti izmene i dopune postojećih zakona i podzakonskih akata u cilju poboljšanja zaštite učenika i zaposlenih od nasilja.
Radnu grupu, pored predstavnika Ministarstva prosvete, čine i predstavnici ministarstava za brigu o porodici i demografiju, policije, pravde, zdravlja, za državnu upravu u lokalnu samoupravu, predstavnici reprezentativnih sindikata u prosveti, direktori škola, psiholozi, pedagozi, kao i stručnjaci za bezbednost.
Radna grupa za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja formirana je na inicijativu ministra prosvete Branka Ružića.
Prethodnih nedelja prijavljeno je više slučajeva nasilja u školama, a najnovi slučaj vršnjačkog nasilja desio se u Gimnaziji "9. maj" u Nišu.