Vesti
Društvo i ekonomija
Od sledeće godine nećemo moći slobodno u Evropsku Uniju: Uvodi se sistem ETIAS, evo kako ćemo putovati od 2023!
27.12.2022. 20:00
Izvor: Kurir
Od sledeće godine nećemo moći slobodno u Evropsku Uniju: Uvodi se sistem ETIAS, evo kako ćemo putovati od 2023!
Građani Srbije će od novembra sledeće godine, kako bi ušli u zemlje Evropske Unije morati da preko interneta popunjvaju specijalni formular korz Evropski sistem za odobravanje putovanje ETIAS. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra, a prijavu bi najkasnije trebalo popuniti 96 sati pre putovanja.
Građani Srbije trenutno mogu da putuju u evropsku šengensku zonu bez vize ili bilo kakvog prethodnog odobrenja, ali od novembra 2023. godine to više neće biti moguće bez podnošenja onlajn zahteva kroz Evropski sistem za odobravanje putovanja (ETIAS), kako piše zvanični sajt EU schengenvisainfo.com.
Onlajn formular za prijavu podnosiće se na zvaničnoj ETIAS veb stranici ili mobilnoj aplikaciji, koje će biti pokrenute kada ETIAS postane operativan. Prijavu bi trebalo popuniti najkasnije 96 sati pre datuma putovanja, a u njoj je potrebno navesti adresu e-pošte, zatim podatke o pasošu, kao i lične podatke.
Poslednji korak je plaćanje naknade za prijavu putem kreditne ili debitne kartice. Naknada za prijavu iznosiće sedam evra za sve podnosioce zahteva koji su stariji od 18, a mlađi od 70 godina. Naknada u iznosu od sedam evra naplaćuje se prilikom podnošenja prijave i to je jedina naknada koju je neophodno platiti. Maloletnici i lica starija od 70 godina dobiće ETIAS besplatno.
Prema prvim planovima, ETIAS je trebalo da postane operativan već u januaru, zatim je prolongiran za maj 2023. godine, ali se sada očekuje da primena tog sistema startuje u novembru sledeće godine.