Vesti
Društvo i ekonomija
Cene nafte porasle drugu nedelju za redom
23.01.2023. 20:00
Izvor: Blic
Cene nafte porasle drugu nedelju za redom
Na svetskim su tržištima cene nafte porasle i prošle nedelje, druge zaredom, jer trgovci očekuju rast kineske potražnje, dok su zabrinutosti u vezi recesije u zapadnim ekonomijama bile u drugom planu.
Cena barela na londonskom tržištu porasla je prošle nedelje 2,8 posto, na 87,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 1,8 posto, na 81,30 dolara, prenosi Hina.Rast cena drugu nedelju zaredom ponajviše se zahvaljuje očekivanjima da će, nakon ukidanja strogih kovid mera, ubrzati rast kineske ekonomije što će potstaknuti i potražnju za naftom, s obzirom da je Kina najveći svetski uvoznik “crnog zlata”.
Međunarodna agencija za energiju (IEA) prognozira da će, zahvaljujući Kini, globalna potražnja za naftom u ovoj godini dosegnuti rekordnih 101,7 miliona barela dnevno, a kineski oporavak očekuje i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC).
“Mnogi trgovci veruju da ćemo svedočiti snažnijoj potražnji iz Kine, budući da iz dana u dan ukida kovid mere”, rekao je Naeem Aslam iz Avatradea.