Vesti
Društvo i ekonomija
Marko Đurić: Investicije iz Amerike u Srbiju dobar signal
23.02.2023. 20:00
Izvor: Politika
Marko Đurić: Investicije iz Amerike u Srbiju dobar signal
Ambasador Republike Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić izjavio je povodom posete američke privredne delegacije Srbiji, da je to kristalno jasan signal uspeha Srbije kao investicione destinacije, kao i potvrda stabilnog i snažnog ekonomskog okruženja u našoj zemlji.
„Otvorena su još jedna vrata američkim investicijama u Srbiji kroz naše partnere iz Američko-centralnoevropske poslovne asocijacije (ACEBA). Veoma me raduje činjenica da su čak tri velika okrugla stola, koje je naša ambasada u Vašingtonu organizovala sa kompanijama članicama ove asocijacije samo u protekle dve godine, krunisana ovom značajnom posetom koja je istinski vesnik daljih konkretnih koraka u saradnji”, istakao je Đurić navodi se u saopštenju ambasade Srbije u SAD.Nabrajajući 16 kompanija koje su deo privredne delegacije, a među kojima su Behtel, Fajzer, Motorola, Merk, Oškoš difens, Viza, Siti, Palo Alto i Nortop Gruman, Đurić je izrazio nadu da će planirani razgovori sa našim najvišim zvaničnicima i resornim ministrima u oblasti trgovine, namenske industrije, finansija, privrede, energetike, zdravstva, kao i IKT usluga, uroditi plodom ne samo kroz nove investicije i partnerstva već i kroz dalje unapređenje postojećih aktivnosti i proširenje poslovanja američkih kompanija u Srbiji.
„Veliki je uspeh Srbije da bude domaćin drugoj najvećoj trgovinskoj misiji od preko pedeset misija koje je ACEBA do sada organizovala širom centralne i istočne Evrope. To je dokaz da je naša zemlja, zahvaljujući dobroj i pouzdanoj ekonomskoj politici, pozitivnim makroekonomskim parametrima i fiskalnoj stabilnosti u prethodnom periodu, a uprkos globalnim geopolitičkim i privrednim izazovima, uspela da se pozicionira kao tržište od interesa i poslovno okruženje sa značajnim potencijalom u mnogim granama privrede i industrije. Rad na privlačenju investicija predsednik Vučić zacrtao je kao jedan od ključnih prioriteta naše misije“, zaključio je Marko Đurić.