Vesti
Društvo i ekonomija
Srbija izvezla cveće i ukrasno bilje u vrednosti od 31,3 miliona evra
08.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Srbija izvezla cveće i ukrasno bilje u vrednosti od 31,3 miliona evra
Vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije u sektoru proizvodnje cveća i ukrasnog bilja iznosila je 31,3 miliona evra u 2022. godini.
U protekle dve godine vrednost uvoza je značajnije povećana u odnosu na izvoz, a tome je najviše doprinelo povećanje uvozne cene cveća i ukrasnog bilja, kao posledice ekonomske situacije u celom svetu, poručuju iz Udruženja za biljnu i prehrambenu proizvodnju Privredne komore Srbije.Najviše se izvozilo cveće i sadni materijal i to na tržište EU koje ima 43 odsto udela u srpskom izvozu, zatim živo cveće, posebno ruže i to u zemlje Carinske unije (Rusiju, Belorusiju, Kazahstan) koje imaju 34 odsto udela u ukupnom izvozu Srbije i zemlje CEFTA regiona, a od zemalja van EU.
Kako u saopštenju navode, veliki je potencijal za proizvodnju cveća i ukrasnog bilja, kako zbog dobrih klimatskih uslova tako i zbog dužine vegetacionog perioda.
„Sektor proizvodnje cveća i ukrasnog bilja bio bi još razvijeniji kada bi postojale naučnoistraživačke organizacije koje rade selekciju i oplemenjivanje cveća u Srbiji, što trenutno nije slučaj”, kaže viši savetnik u Udruženju za biljnu i prehrambenu proizvodnju Danica Mićanović, prenosi Tanjug.Ona objašnjava da je formirano nekoliko instituta pri fakultetima u Beogradu i Novom Sadu, kako bi ovaj sektor dobio podršku na istraživačkom nivou i smatra da uz jaču institucionalnu podršku, udruživanje proizvođača, podršku naučnoistraživačke i poslovne zajednice, ovaj sektor bi bio mnogo profitabilniji.
Najznačajniji regioni za proizvodnju i uzgoj cveća u Srbiji su u Vojvodini, okolini Šapca, Ljiga, Trstenika, Kruševca, Sremčice i Velike Drenove, a najvažnija je proizvodnja ruža i to kalemljene i nekalemljene ruže za sadnju.
„U 2021. godini smo izvezli i uvezli ruže u istom iznosu, od oko tri miliona evra, dok je naredne godine ukupan izvoz ruža iznosio je tri miliona evra dok je uvoz porastao na 3,79 miliona evra”, objašnjava Mićanović.
Izvoz je vredeo 6,61 miliona evra dok je vrednost uvoza bila oko 24,7 miliona evra.
U 2022. godini, u odnosu na 2021. godinu vrednost uvoza povećana je za 13 odsto, a prosečna uvozna cena cveća iznosila je 3,27 evra po kilogramu, dok je u 2021. godini bila 3,05 evra po kilogramu.U odnosu na 2021. godinu i vrednost izvoza je porasla za 23 odsto.