Vesti
Društvo i ekonomija
Hoće li se krah američke banke odraziti na Srbiju
15.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Hoće li se krah američke banke odraziti na Srbiju
Američke vlasti intervenisale su garancijama depozita klijenata Banke Silicijumske doline kako bi povratile poverenje u finansijski sistem nakon kraha te banke.
Krah te banke, kao i činjenica da je agencija za procenu kreditnog rejtinga Mudis juče objavila da je stavila šest američkih banaka na spisak za ponovnu analizu zbog potencijalnog smanjenja kreditnog rejtinga, uplašila je mnoge koji smatraju da je ovo početak nove velike recesije.Ministar finansija Siniša Mali koji je u Jutarnjem dnevniku RTS govorio o proceduri za prijave za penzionerske kartice i drugim važnim pitanjima za životni standard građana Srbije, ističe da se ne slaže sa ocenama da je ovo početak nove recesije.
„Važno je za našu privredu da mi nemamo ni direktne ni indirektne veze sa time, niti će biti ikakvih posledica. Naše banke su stabilne, ceo finansijski sistem je stabilan i likvidan. Da, globalna kriza utiče na našu privredu, ali imamo mehanizme kao država da reagujemo,” kaže Mali.
Ministar ističe da je, realno, Banka Silicijumske doline regionalna, manja banka i da su Amerikanci sami reagovali na pravi način.„Nikakvih, ni direktnih, ni indirektnih posledica po naš bankarski sistem neće biti,” zaključio je on.