Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada odobrila program poslovanja EPS-a i povećanje plata za 6 odsto
16.03.2023. 20:00
Izvor: RTV
Vlada odobrila program poslovanja EPS-a i povećanje plata za 6 odsto
BEOGRAD - Vlada Srbije odobrila je danas trogodišnji program poslovanja EPS-a za period 2023-2025. godine i prihvatila predlog da se zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije povećaju za šest odsto.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima radnika Elektroprivrede Srbije Sindikata EPS Kolubara, saopšteno je iz Vlade Srbije.Brnabić je upoznala predstavnike Sindikata EPS Kolubara da je na današnjoj sednici vlade usvojen predlog rešenja o davanju saglasnosti na trogodišnji program poslovanja Javnog preduzeća Elektroprivreda Srbije za period 2023-2025. godine.
Prihvatanjem tog predloga, zarade zaposlenih u Elektroprivredi Srbije biće uvećane za šest odsto.
Predstavnici sindikata EPS Kolubara ocenili su povećanje kao dobru vest, ali i istakli da to nije zadovoljavajuće rešenje za osnovni zahtev jutrašnjeg protestnog skupa radnika Kolubare, održanog na Tamnavi-Istok, a to je veći rast zarada od planiranog.
Premijerka je predložila nastavak razgovora tokom sledeće nedelje, posle konsultacija sa nadležnim ministarstvima.
Brnabić je istakla da su vrata Vlade Srbije uvek otvorena i da je uvek spremna na razgovor sa predstavnicima Sindikata EPS Kolubara, te je zaključak sastanka da će naredne nedelje dijalog Sindikata i Vlade biti nastavljen.
Predsednica vlade podvukla je da je proteklih godinu dana najbolje pokazalo koliko je energetski sektor bitan za svaku državu i da će se njegova važnost, u izazovnim geopolitičkim okolnostima, sa godinama samo uvećavati.
Ona je ponovila rešenost države za nastavak ulaganja u energetiku, unapređenje proizvodnje, uvećanje kapaciteta i naravno poboljšanje uslova rada za sve radnike, ali se sve ovo mora rešavati sistemski i prema planu, a nikako stihijski.
Predstavnici Sindikata EPS Kolubara su zahvalili premijerki Brnabić na izdvojenom vremenu i spremnosti da ih sasluša i čuje probleme sa kojima se suočavaju, te su obe strane izrazile zadovoljstvo što će razgovori u ovom i sličnim formatima biti nastavljeni sledeće nedelje.Ministarka energetike Dubravka Đedović izjavila je danas da se reforma EPS-a ne sprovodi zbog privatizacije već profesionalizacije tog preduzeća, kao i da je doneta načelna odluka o povećanju plata radnicima u energetskom sektoru od šest odsto.
"Neće moći svi ciljevi da se ostvare ukoliko ne reformišemo naše državne energetske kompanije, ako ih ne promenimo i ne profesionalizujemo. To je nešto što je ova kriza najviše pokazala, da naše kompanije moraju da budu produktivnije i efikasnije, da imaju efektivnije procese odlučivanja upravljanje rizicima i donošenja odluka, zatim investiciono planiranje", rekla je Đedovićeva na konferenciji "Nacionalni integrisani energetski i klimatski plan do 2030".
Kako je rekla, prva stvar po pitanju reforme EPS-a jeste promena pravne forme i samim tim stvaranje uslova za korporativizaciju i profesionalizaciju.
"To zaista nije samo plan već na tome radimo svaki dan i što ćemo podeliti sa svim relevantnim učesnicima, čim se proces završi u dovoljno dobroj meri, a ja to očekujem da bude u narednih par nedelja", rekla je Đedovićeva.
Dodala je da su tu i druge kompanije i da mora da bude bolje upravljanje rizicima u Elektrodistribuciji, koja ima takođe veoma velike investicione planove, zbog čega je važno da imaju dobro planiranje.
Đedovićeva je naglasila da su važne i reforme gasnih kompanija, kao i da je započeta diversifikacija.
Ministarka je rekla novinarima, kada je reč o povećanju plata u energetskim preduzećima, da je doneta načelna odluka da se plate podignu šest odsto.
Na pitanje da prokomentariše to što su članovi sindikata Kolubare održali jednočasovni štrajk upozorenja na kopu Tamnava Istok, sa kog je na kratko blokiran odvoz uglja u TENT u Obrenovcu i najave da će danas biti održan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić, Đedovićeva je rekla da i sindikat i radnici znaju da je vlada donela odluku da se svim preduzećima u energetskom sektoru poveća platu.
"To treba da se sprovede kroz usvajanje plana poslovanja koje očekujem da bude danas na vladi. Videćemo kakvu će odluku vlada doneti, ali načelna odluka o povećanju plata radnicima u visini od šest odsto za sada je doneta. I sa drugim gasnim kompanijama smo to završili, takođe sa EMS-om. Ja očekujem da će to neometano proći. Vlada poštuje rad svih zaposlenih u energetskom sektoru i moramo da računamo na njih i za proizvodnju u energetskom sektoru i za tranziciju koja je pred nama", rekla je Đedovićeva.
Na pitanje kada će u EPS-u biti promenjeno rukovodstvo, Đedovićeva je rekla da prvo što treba da se desi jeste pravna promena EPS-a.
"Pratimo reformski proces i počeli smo da ga sprovodimo i znamo da nam je to zadatak, pre svega zbog nas i zbog obaveza iz međunarodnih ugovora i sporazuma i sa norveškim konsultantima radimo na tome. Prvo što treba da se desi je pravna promena EPS-a, a onda i time i za druge kompanije, da idemo u profesionalizaciju menadžmenta, aktivno radimo na tome i kada budemo imali više infromacija, obavestićemo vas o tome", rekla je ministarka.