Vesti
Svet
Ispravna voda za sve do 2030. ipak samo san
22.03.2023. 20:00
Izvor: Politika
Ispravna voda za sve do 2030. ipak samo san
Na Svetski dan voda stručnjaci upozoravaju da se proteklih godina značajno uticalo na naše reke i prirodna područja koja se uz njih nalaze, te da se zbog toga danas suočavamo sa brojnim problemima
Neophodnost hitnog rešavanja krize u vezi sa vodom i njenom sanitarnom ispravnošću, teme su kojim je juče obeležen Svetski dan voda. Tom prilikom, organizacija WWF Adria je istakla da je sve je jasnije da se cilj da se do 2030. godine obezbedi voda i sanitarna ispravnost vode za sve – neće ostvariti. Ova organizacija podsetila je i da je jedan od ciljeva prve UN-ove konferencije o vodama posle 46 godina – podsticanje revitalizacije 300.000 kilometara reka širom sveta, u kojoj naš region učestvuje zahvaljujući projektu obnove Evropskog Amazona.
– Formiramo operativnu grupu u kojoj će se naći stručnjaci iz sektora poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede i zaštite prirode, a koji će zajedno, na nivou zemalja kroz koje se proteže prvi, svetski Uneskov petodržavni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav, sarađivati sa lokalnim stanovništvom u cilju obnove reka u Evropskom Amazonu. Tako ćemo dati doprinos UN-ovoj Dekadi obnove ekosistema – rekao je Goran Vreljanski, koji u WWF Adria sprovodi projekat „Obnova Evropskog Amazona".
Stručnjaci iz ove organizacije upozoravaju da se proteklih godina značajno uticalo na naše reke i prirodna područja koja se uz njih nalaze i da se zbog toga danas susrećemo sa isušenim plavnim područjima koja su pretvorena u poljoprivredna zemljišta, zatim tok reka je skraćen presecanjem meandara, a reke i njihovo meandriranje zaustavilo se izgradnjom utvrđenja na obali i nasipa. Zbog izgradnje hidroelektrana smanjio se prinos sedimenta, a sve je to za rezultat imalo spuštanje nivoa korita reka i podzemnih voda, kao i gubitak veze koju reka ima s plavnom dolinom. Tako su smanjeni retencijski kapaciteti kod velikih vodenih talasa, zbog čega voda brže otiče i ne zadržava se na području gde je sve veći uticaj suša.
– Klimatske promene imaju veliki uticaj na ovaj problem, ali rešenja postoje, pa nam čak i zakonodavstvo Evropske unije pruža podršku kako bi se lakše i bolje nosili s problemima koje naši ekosistemi, a samim tim i mi ljudi, osetimo – zaključio je Vreljanski.
Ministarstvo zaštite životne sredine podsetili je da u svetu 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa bezbednoj vodi.
– Aktivno radimo na izgradnji prateće kanalizacione infrastrukture, koja je preduslov za održivi rad kapitalnih projekata, budućih postrojenja za preradu otpadnih voda. Ovim projektima sprovodimo aktivnosti koje su u skladu sa najvišim standardima u oblasti zaštite životne sredine, a koje se odnose na kvalitet voda u našij zemlji – saopštilo je ovo ministarstvo.