Vesti
Društvo i ekonomija
Struja i gas poskupljuju 1. maja
28.03.2023. 20:00
Izvor: novaekonomija.rs
Struja i gas poskupljuju 1. maja
Struja u Srbiji za domaćinstva poskupeće 1. maja osam odsto, a gas deset odsto, saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike, a prenosi Beta.
„Uprkos pritiscima, izborili smo se za najnižu moguću korekciju cena struje od osam i gasa od deset odsto, koja je deo aktuelnog stend-baj aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom. Tako će, na primer prosečan račun za električnu energiju biti uvećan za oko 250 dinara“, navelo je ministarstvo.
Kako bi se pomoglo socijalno ugroženim potrošačima u budžetu su izdvojene četiri milijarde dinara, a ministarstvo je apelovalo na lokalne samouprave da svima koji imaju pravo na status energetski ugroženog kupca pomognu da se prijave, kako bi ostvarili značajna umanjenja računa.
Ministarstvo je apelovalo na građane da se odgovorno ponašaju kada je u pitanju ušteda električne i toplotne energije i zahvalilo na deset odsto uštede struje od oktobra 2022. do januara 2023. godine.
„Država će nastaviti da subvencioniše poboljšanje energetske efikasnosti širom zemlje, a ubrzo će biti raspisan novi javni poziv“, najavilo je ministarstvo i dodalo da će cene struje i gasa i pored poskupljenja ostati među najnižim u Evropi.U stendbaj aranžmanu sa MMF-om je precizno naznačen kalendar poskuplјenja struje i gasa: struja je tako poskupela za 8% od januara ove godine, a naredna poskuplјenje od po 8% će biti 1. maja, 1. novembra i još 1. maja iduće godine.
Kumulativno, struja za stanovništvo će poskupeti 51% u odnosu na cenu iz avgusta 2022. godine.
Gas će pored januarskog poskuplјenja od 11% poskupeti za po 10% takođe 1. maja i 1. novembra, kao još i 1. maja iduće godine.
Kumulativno, cena gasa za stanovništvo i privredu će od avgusta 2022. godine do maja 2024. poskupeti 64%.