Vesti
Društvo i ekonomija
Poreska prijava samo uz elektronski potpis
02.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Poreska prijava samo uz elektronski potpis
Sve informacije o nabavci i korišćenju ovog seritifikata mogu se dobiti na sajtovima MUP-a, „Pošte Srbije” i Privredne komora Srbije
Iako je do isteka roka za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak građana – 15. maj – ostalo više od mesec i po dana, većinu onih koji ove godine prvi put imaju obavezu da prijave ovaj namet državi već je uhvatila panika. Pre svega zbog toga što nisu sigurni gde će po elektronski potpis, a to uslov da se prijava pošalje. Osim pitanja gde se fizički dobija ovaj potpis i šta je sve potrebno od dokumenata da bi se preuzeo, ostaje i pitanje može li ipak sve da se u vidu papira preda na šalterima poreske uprave kao do sada. Ako ipak ne može, gde će moći da se vidi „mustra” po kojoj će neko prvi put unositi elektronski podatke da bi platio porez.
Iako izgleda lako, jer je sve elektronski i nema čekanja u redovima, mnogi imaju problem da li će uspeti, pogotovo ako im se dogodi da primera radi naiđu na kvadratić koji treba da popune a ispod kog ne postoji posebna napomena da baš u to prazno mesto treba pisati latinicom, iako se prijava popunjava ćirilicom, zbog čega većina odustaje…
Dakle, ove godine nije jedini uslov da je neko za 2022. zaradio više od 3.719.376 dinara, već da ima elektronski potpis kako bi popunjenu poresku prijavu podneo u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave, najkasnije do 15. maja. Upitani gde može da se dobije elektronski potpis, iz uprave podsećaju da je za pristup njihovom portalu neophodno da poreski obveznik poseduje kvalifikovani elektronski sertifikat, a da se sve informacije o nabavci i korišćenju ovog sertifikata, mogu dobiti na sajtovima ovlašćenih, a to su MUP, „Pošta Srbije”, Privredna komora Srbije.
Oni koji nemaju kvalifikovani elektronski sertifikat za pristup portalu Poreske uprave, mogu ovlastiti drugu osobu iz Srbije koja ima ovaj sertifikat i to podnošenjem ovlašćenja za upotrebu elektronskih servisa filijali uprave u mestu gde žive. Ukoliko poreski obveznik do 15. maja ne podnese prijavu za utvrđivanje godišnjeg poreza na dohodak građana, Poreska uprava će protiv njega nadležnom prekršajnom sudu podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Novina je, kažu poreznici, i to što se godišnji porez na dohodak građana obračunava i plaća po sistemu samooporezivanja, umesto kao što je bilo do sada po rešenju poreskog organa. To znači da će Poreska uprava u ponedeljak 3. aprila, (pošto je 1. april neradni dan), na osnovu podataka iz službenih evidencija o prihodima građana za prošlu godinu, unapred popuniti prijavu za utvrđivanje ovog poreza i postaviti je kao radnu verziju, status „u pripremi” na portal e-porezi. Oni koji su zaradili više od trostruke prosečne godišnje zarade po zaposlenom, dužni su da do 15. maja na portalu e-porezi provere podatke koji su iskazani u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i sami urade korekcije, ukoliko se ne slažu sa tim iskazanim podacima i da tako korigovanu prijavu na istom mestu podnesu prihvatanjem opcije „potpiši i podnesi”. U radnu verziju prijave uključeni su svi podaci važni za oporezivanje poreskog obveznika koje Poreska uprava ima, a obveznik ih može dopuniti unošenjem podataka koji nisu obuhvaćeni prijavom, navode iz uprave.
Ukoliko se podaci poreskog obveznika slažu sa podacima u unapred popunjenoj poreskoj prijavi i ne treba raditi nikakve ispravke i dopune, podnosilac prijave je dužan da na istom mestu prijavu podnese tako što će odabrati opciju „potpiši i podnesi”, navode iz Poreske uprave.