Vesti
Društvo i ekonomija
Industrija dostave vredi oko 10 miliona evra, najviše se traži fast food
03.04.2023. 20:00
Izvor: RTV
Industrija dostave vredi oko 10 miliona evra, najviše se traži fast food
Beograd - Tržište dostave u Srbiji vredi više od 10 miliona evra, a korisnici najviše naručuju picu, burgere i roštilj, ali i sveže paste i kinesku hranu.
Navike potrošača mnogo se ne menjaju kad je u pitanju izbor hrane, bez obzira na to da li je naručuju preko digitalne platforme ili telefonski, kažu dostavljači i navode da uvek prednjači fast food.
"Međutim, ono što je specifično za telefonske porudžbine je potražnja za asortimanom supermarketa, namirnicama svakodnevno potrebnim u domaćinstvu, zatim cvećem, dodacima ishrani", kaže suvlasnik dostave Padrino iz Novog Sada Dario Pantić.
Posle ubrzavanja biznisa dostave u vreme pandemija, u 2022. godini usledilo je usporavanje, što dostavljačke kompanije nastoje da kompenzuju probojem na tržištu namirnica, navedeno je u saopštenju.
Pantić dodaje da prostor na tržištu u industriji dostave i dalje postoji bez obzira na nepovoljne ekonomske prilike i povratak starom načinu života nakon epidemije.
Takođe, kaže da na području Novog Sada i okoline dostavne službe, servisi i platforme izvrše 10.000 do 15.000 dostava dnevno.