Vesti
Društvo i ekonomija
Troškovi rada u Srbiji oko 613 dinara po satu
27.04.2023. 20:00
Izvor: Politika
Troškovi rada u Srbiji oko 613 dinara po satu
Prosečni troškovi rada u Srbiji iznose oko 613 dinara po satu što je gotovo pet puta manje u odnosu na zemlje članicama EU, u kojima je taj trošak u proseku oko 30,5 evra, pokazuju proračuni sindikata „Sloga”.
Velika razlika jasno ukazuje na to da se Srbija nalazi na samom dnu Evrope, a da su radnici „zarobljeni u kandžama siromaštva, niske satnice i nepravde“, navode u ovom sindikatu. Inače, komponente u ceni izračunjavanja satnice su bruto plate zaposlenih, topli obrok, dnevnice i regres, troškovi odlaska i dolaska na rad, plaćeni dani za državne praznike, porezi i socijalni doprinosi koje poslodavac plaća državi, kao i njegovi izdaci za profesionalno usavršavanje i obrazovanje radnika i drugi izdaci.
– Ovo su alarmantni podaci koji naglašavaju preku potrebu za ubrzanim procesom pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, jer su povećanje satnice i unapređenje uslova rada od suštinskog značaja kako bi se sprečio masovni odlazak naših radnika u potrazi za boljim zaposlenjem u inostranstvu. Brža integracija u EU omogućila bi pristup fondovima i politikama koje bi podržale ekonomski rast i razvoj, istovremeno promovišući socijalnu koheziju i bolje uslove rada za sve građane Srbije – podvlače u „Slogi”.