Vesti
Društvo i ekonomija
Stiže nova investicija od 100 miliona evra! Kineski "Haitian Intenational" gradi fabriku i logistički centar na 250.000 kvadrata u Rumi
04.05.2023. 20:00
Izvor: Blic
Stiže nova investicija od 100 miliona evra! Kineski "Haitian Intenational" gradi fabriku i logistički centar na 250.000 kvadrata u Rumi
Kineska kompanija "Haitian International" krenula je u prvu fazu izgradnje fabrike i logističkog centra u Rumi. Ovaj industrijski kompleks, vredan 100 miliona evra, biće izgrađen na više od 250.000 kvadrata u Rumi, a početak rada istog je u saopštenju kompanije najavljen za prvi kvartal 2025. godine.
Srbija je u proteklih nekoliko godina privukla više od tri milijarde dolara direktnih kineskih ulaganja. Sada imamo još jednu kinesku investiciju, a u pitanju je najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom.Kako navode u kompaniji, pogon u Srbiji je deo proširenja poslovanja ove kineske firme u Evropi, ali i kao deo globalne strategije razvoja dugoročne interncionalne kompetetivnosti i pozicioniranja na tržištu kao garanta protoka transporta i logistike.
Ova kineska grupacija, najavila je prošle godine investiciju, ugovor je potpisan u maju iste godine., a radovi na konstrukciji hale i kancelarijskog prostora počeće na jesen.
Kompanija planira da dovede u Rumu četiri industrije, proizvodnju mašina za brizganje, proizvodnju cnc mašina, proizvodnju mašina za livenje pod pritiskom i automatizaciju. Cilj im je da postignu kapacitet proizvodnje od 2.500 mašina za brizganje i 1.000 cnc mašina godišnje."Haitian" je najveći svetski proizvođač mašina za brizganje pod pritiskom, sa 56.000 mašina za brizganje proizvedenih u 2021. i godišnjom prodajom od više od 2,2 milijarde evra. Kompanija "Haitian" pripada "Haitian grup holdingu" koji se bavi proizvodnjom u par industrijskih oblasti, uključujući mašine za brizganje, mašine za livenje pod pritiskom, cnc mašine, robote i automatizaciju i servo pogone.Imaju fabrike u Nemačkoj, Austriji, Turskoj Tajlandu, Brazilu, Meksiku, Indoneziji i Indiji, a ovo joj je prva investicija u Srbiji.Izvoz robe iz Srbije u Kinu raste, a u 2022. dostigao je rekordnih 1,2 milijarde dolara. NR Kina se svrstava među prvih pet najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, prema kriterijumima ukupne robne razmene, kao i prema vrednostima izvoza i uvoza. U 2022. godini je bila naš drugi spoljnotrgovinski partner (posle Nemačke), sa ukupnim iznosom robne razmene od 6,1 milijardi dolara.To predstavlja povećanje od 20,5 odsto u odnosu na 2021. godinu i izvoz robe u vrednosti od 1,2 milijardi dolara zabeležio je rast od 23,5 odsto, dok je uvoz u vrednosti od skoro 5 milijardi dolara povećan za 19,8 odsto (NR Kina je od 2021. godini i naš prvi partner u uvozu).Najznačajniju oblast saradnje između Srbije i NR Kine poslednjih godina je predstavljala realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji. Procena je da vrednost projekata Srbije i NR Kine u oblasti saobraćajne infrastrukture iznosi oko 7,5 milijardi evra.
Prema podacima iz istraživanja "China Global Investment Tracker" koju su sproveli "American Enterprise Institute" i "Heritage Foundation, Srbija je u proteklih nekoliko godina privukla direktna kineska ulaganja u iznosu od preko tri milijarde dolara.
Ulaganja od 2016. do danas uključuju pre svega ulaganja u rudnik “Bor” i "Železaru" u Smederevu, kao i u fabriku automobilskih guma. Glavni investitori su "Zijin Mining Group", "Hesteel Group" i "Shandong Linglong Tire".