Vesti
Politika
Brnabić: Moramo da nađemo način da iz ovoga izađemo jači
06.05.2023. 20:00
Izvor: RTV
Brnabić: Moramo da nađemo način da iz ovoga izađemo jači
Beograd - Predsednica Vlade Srbija Ana Brnabić izjavila je da je i danas jedan u nizu izuzetno teških dana koji traju od utorka, jer će se obaviti veliki broj sahrana i da moramo da nađemo način da se kao društvo okupimo i iz ovoga izađemo još jači.
Ona je za TV Hepi rekla da to u ovom trenutku izgleda teško zato što smo izgubili decu u školi i da je to prekretnica u celom društvu, pošto je to prvo takvo ubistvo u školi u Srbiji.
Ona je podsetila da su se u Srbiji i ranije dešavala masovna ubistva u Srbiji, 2002. u Leskovcu kada je ubijeno sedmorao ljudi, u Jabukovcu devetoro, a da se to dešava i širom sveta.
Naglasila je da su SAD u 2023. postigli rekord u masovnim pucnjavama jer su imali 189, od čega 19 u školama, a podsetila je i na slučaj Andreas Brejvika u Norveškoj koji je ubio 77 osoba, mahom dece, a da je u Rusiji prošle godine 17 osoba ubijeno u školi, a 21 ranjeno, dok je u Nemačkoj 2002. u školi bivši učenik ubio 16 ljudi.
"Ni u jednom od tih slučajeva, niko nikada u tim zemljama nije iskoristio za politički obračun i napad na državne strukture, predsednika, vlast. To je zaista nezamislivo i neshvatljivo. Opozicija u ovom trenutku ne da vreme ni da se tuguje", rekla je premijerka.
Prema njenim rečima, donete su jako dobre mere, koje se, pre svega, odnose na potpuno razoružanje zemlje.
"90 odsto oružja je legalno, ali će biti otkupljeno od ljudi. Izuzetno dobra mera je 1.200 policajaca za škole, što će, sigurna sam, sprečiti i vršnjačko nasilje uz sve ostale mere koje sprovodimo. Smanjivanje krivično-pravne granice za krivičnu odgovornost sa 14 na 12 godina i povećano prisustvo organa policije na ulicama, takođe", navela je Brnabićeva.
Dodala je da će te mere dati rezultate, ali da umesto da se okupimo u tuzi i zajedno razgovaramo, nažalost, kako je rekla, određene političke strukture su odlučile da to iskoriste za napade na Vučića i političke strukture na vlasti.
Kako je rekla, skandalozno je što je deo opozicije iskoristio tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" i okolini Mladenovca da ispolitizuje te događaje radi napada na predsednika Aleksandra Vučića i vlast.
"Taj dan kada je bilo stravična agtragedija u OŠ "Vladislav Ribnikar", taj dan da iskoristite da to ispolitizujete, to je skandal i ljudski neshvatljivo. Dodatno je poražavajući poziv na proteste dok još trtaje trodnevna žalost. Neko ih je podsetio pa su to prebacili na ponedeljak", rekla je Brnabićeva.