Vesti
Politika
Zbog pretećih objava i do 12 godina zatvora
09.05.2023. 20:00
Izvor:
Zbog pretećih objava i do 12 godina zatvora
Nemojte pratiti poremećene osobe, kaže Branko Stamenković, šef Tužilaštva za visokotehnološki kriminal. Poručuje da Srbija ima izuzetnu saradnju sa zemljama u kojima su sedišta najvećih svetskih komunikacionih provajdera.
Jedan broj pojedinaca, verovatno poveden prošlonedeljnim tragičnim događajima u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar” i selima Malo Orašje i Dubona u kojima je nastradalo 17 mladih osoba, iskoristio je društvene mreže na internetu da uputi pretnje da će na sličan ili isti način ponoviti ovakva krivična dela. Policija je intervenisala zbog uznemirujućeg ponašanja više mladih koji su u objavama na društvenim mrežama veličali zločin trinaestogodišnjeg Koste K., osumnjičenog za ubistvo osmoro učenika i radnika obezbeđenja škole „Vladislav Ribnikar” u Beogradu. Pojedini učenici su na društvenim mrežama pretili da će u školu poneti oružje, a neki su najavljivali da su Sremska Mitrovica, Niš i Ruma sledeći gradovi u kojima će doći do masovnih ubistava.
Broj krivičnih prijava koji je podnet zbog ugrožavanja sigurnosti na društvenim mrežama broji se desetinama. Međutim, samo je jedna pretnja, kako kaže Branko Stamenković, šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal, bila dovoljna da se pokrene krivičnopravni sistem naše zemlje.Iako u prvi mah izgleda da su maloletnici više pretili od punoletnih, to sa sigurnošću na može da se tvrdi.
– Ti podaci se još upoređuju, ali se čini da maloletnih osoba ima manje nego punoletnih. Broj osumnjičenih za izazivanje opšte opasnosti, ali i srodnih krivičnih dela, u poslednjih nedelju dana bio je veći od uobičajenog. Bitno je naglasiti da su svi državni organi koji su nadležni da se bore protiv ovih oblika kriminala momentalno reagovali sa krajnjom odlučnošću i da je ta reakcija još u toku – navodi Stamenković.
Osumnjičeni za krivična dela, prema rečima našeg sagovornika, otkrivani su vrlo brzo, u roku od nekoliko minuta ili sati, a najviše za dan ili dva. Naglašava da Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ima izuzetnu saradnju sa svojim inostranim partnerima, naročito u zemljama u kojima se nalaze sedišta najvećih svetskih internet komunikacionih provajdera kao i preduzeća koja se bave društvenim mrežama.– Svima njima je bilo potpuno jasno da nam je neophodna brza saradnja i oni su nam je pružili. Uz to, neke društvene mreže koje to do sada nisu činile, sada su se same javile da nam pomognu. Zahvalni smo im mnogo na tome – naglašava Stamenković.
Ukoliko se na sudu dokaže da su učinili krivično delo izazivanja opšte opasnosti, osobama koje su postavljale preteće poruke, preti višegodišnja zatvorska kazna.
– Za ovo delo zaprećene su vrlo ozbiljne sankcije koje se u osnovnom obliku kreću od šest meseci do pet godina zatvora, dok je za teže oblike izvršenja zaprećena kazna od dve do deset godina. Za najteže oblike koji su sankcionisani kao teška dela protiv opšte sigurnosti kazna je od dve do dvanaest godina zatvora – navodi šef Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal.
Upitan kako ovakve objave utiču na građane, naš sagovornik odgovara da je siguran da ih se gotovo svi gnušaju, ali da postoji i deo građana koji ima i određenu dozu straha nakon čitanja.
– Na osnovu dosadašnjih iskustava možemo da kažemo da su samo kod vrlo malog broja pojedinaca takve objave delovale podsticajno. Međutim, činjenica je da se naša iskustva nakon protekle nedelje menjaju i da ćemo o tome posebno razgovarati u okviru javnih tužilaštava Srbije. U objavama je bilo izvesnog kopiranja, u smislu objavljivanja planova koji su slični nesrećnim događajima. Apelujem na sve korisnike interneta da shvate ozbiljnost situacije i da se u lošem smislu ne povode za onim što se desilo. Ukoliko smo bili iznenađeni događajima prošle nedelje zbog svoje nepredvidivosti, sada to više nismo. I najmanje preteća objava biće proverena do kraja, a to uključuje utvrđivanje lokacije emitovanja, pretres i hapšenje. Bespogovorno je vreme da se sa takvim ponašanjem stane – kategoričan je Stamenković.Naglašava da je „net” virtuelan, a njegove posledice stvarne.
– Ne pratite poremećene osobe. Ne pratite nasilne sajtove, grupe i objave. Ne smatrajte da je nasilje „kul”. Nemojte se osvešćivati prekasno, jer može biti bolno – apeluje tužilac Stamenković.