Vesti
Društvo i ekonomija
Proizvođači mleka u Predsedništvu razgovarali sa ministarkom poljoprivrede, Vučić izostao
11.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Proizvođači mleka u Predsedništvu razgovarali sa ministarkom poljoprivrede, Vučić izostao
Predsednik Uduženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić rekao je večeras da su u razgovoru u Predsedništvu sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković i šefom kabineta predsednika države Ivicom Kojić saopštili zahteve, a da predsednik države Aleksandar Vučić, iako se očekivalo, nije u njima učestvovao, ali im je obećano da će ih primiti sledeće nedelje.
Vasić je za Betu rekao da su poziv za razgovor dobili juče iz Predsedništva i da su očekivali da će zbog toga u razgovoru učestvovati i Vučić.
On je rekao da su zahtevi proizvodjača mleka da se uvede prelevman na uvoz sireva iz EU i da se ograniče trgovačke marže na mleko i mlečne proizvode, na najviše 20 odsto.
„Tražili smo da se lično Vučić zauzme kod Evropske komisije i traži dozvolu da se uvedu prelevmani na sireve od 300 dinara po kilogramu, inače će našu mlekarsku industriju nekontrolisni uvoz mleka i sireva po damping cenama od 2,5 evra po kilogramu potpuno uništiti“, rekao je Vasić, posle razgovora koji su trajali četiri sata.
Dodao je da će proizvodjči večeras odlučiti da li će sutra doći na protest pred Predsedništvo, kako je ranije planirano, sa zahtevom da razgovaraju, isključivo sa Vučićem i da će se, ukoliko ih ne primi i ne reši probleme udružiti sa „crnim đavolom protiv ove vlasti“. Posle te najave usledio je poziv iz Predsedništva za današnji razgovor.