Vesti
Društvo i ekonomija
Poljoprivrednici koji protestuju dobili poziv za razgovor u Vladi Srbije
19.05.2023. 20:00
Izvor: Danas
Poljoprivrednici koji protestuju dobili poziv za razgovor u Vladi Srbije
Poljoprivrednici koji protestuju u više gradova Srbije, dobili su popodne poziv iz vlade da dođu na pregovore, rekao je član Inicijative za opstanak poljoprivrednika Vladimir Višić.
On je rekao da na pregovore idu sa osam zahteva, a najvažniji je subvencija po hektaru od 35.000 dinara i ukidanje ograničenja da se taj podsticaj odnosi samo na 20 hektara po domaćinstvu.
Poljoprivrednici traže i da najniža otkupna cenu mleka bude 78 dinara po litru, plus porez na dodatu vrednost (PDV), što je, kako je navedeno, sadašnja cena proizvodnje, računajući troškove, zatim premiju za mleko minimalno 20 dinara po litru, regulisanje uvoza mleka i mlečnih proizvoda prelevmanima prema uvozu iz EU i zemalja CEFTA sporazuma, što bi destimulisalo uvoz tih proizvoda.
Među zahtevima je i ukidanje akcize i PDV-a na dizel gorivo za poljoprivrednike za 100 litara po hektaru za ratarske kulture i 300 litara za povrtarske kulture, regres na mlečne krave od 40.000 dinara po grlu i ukidanje naknade za odvodnjavanje.
Poljoprivrednici koji su blokirali put za Pančevo kod rafinerije, na pritisak policije, uklonili su blokadu da bi prošlo 134 autobusa za miting predsednika Srbije Aleksndra Vučića.
Vlasnik farme krava iz okoline Pančeva danas ranije rekao je da neće sprečavati građane koji idu na bilo koji miting jer su apolitični i ne interesuje ih ni vlast ni opozicija, već samo da reše njihove probleme.