Vesti
Društvo i ekonomija
Mali sa direktorom KfW o projektima u Srbiji: Dobijanjem organizacije EKSPO izložbe postaćemo centar sveta
04.07.2023. 20:00
Izvor: Danas
Mali sa direktorom KfW o projektima u Srbiji: Dobijanjem organizacije EKSPO izložbe postaćemo centar sveta
Ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor Nemačke razvojne banke „KfW“ za Jugoistočnu Evropu i Tursku Klaus Miler razgovarali su danas u Beogradu o aktuelnim projektima u Srbiji koje podržava ta finansijska institucija.
Ministarstva finanasija Srbije je saopštilo da se Miler zahvalio na dosadašnjoj saradnji i da je naveo „da Srbija ostvaruje dobre ekonomske rezultate“.
Čestitao je što je Srbija izabrana za domaćina specijalizovane EKSPO izložbe 2027. te izrazio očekivanje da će uspešna saradnja biti nastavljena, dodaje se u saopštenju.„Pravimo planove u vezi sa novim projektima za sledeću godinu, i važna je otvorena komunikacija“, rekao je Miler.
„KfW“ podržava Srbiju u postizanju ciljeva i ispunjavanju obaveza u vezi sa procesom pristupanja EU, sa posebnim fokusom na klimu i energiju, kao i održivi razvoj urbane infrastrukture.
„Uključeni su u projekte u sektoru energetike i rudarstva podržavanjem korišćenja obnovljive energije i energetske efikasnosti, održivog urbanog razvoja, sistema gradskog vodosnabdevanja i upravljanja otpadnim vodama, kao i otpadom“, piše u saopštenju.
Mali je naglasio da je Srbija započela veliki broj razvojnih projekata koji, kako je dodao, doprinose ukupnoj domaćoj ekonomiji.
Dodao je da se ulaže u infrastrukturu, u rekonstrukciju bolnica, domova zdravlja, obnovu škola i dovođenje fabrika.