Vesti
Društvo i ekonomija
Blagojević: Insekticid u breskvama zabranjen u Srbiji, tovar će biti uništen
17.08.2023. 20:00
Izvor: Politika
Blagojević: Insekticid u breskvama zabranjen u Srbiji, tovar će biti uništen
Insekticid koji je pronađen u pošiljci breskvi koja je vraćena iz Hrvatske zabranjen je za upotrebu u Srbiji 2019. godine, pa će nakon laboratorijskih analiza kompletan tovar biti uništen rekao je danas direktor Instituta za opštu i fizičku hemiju Stevan Blagojević.
„Pre petnaestak godina uvedeni su vrlo strogi propisi i izbačeni mnogi pesticidi, a uvedena je nova generacija manje štetnih pesticida i insekticida. Kontrola i propisi su iz godine u godinu sve strožiji”, rekao je Blagojević za Tanjug.Istakao je da su propisi u Srbiji slični onima u Evropskoj uniji i dodao da prema zakonu ukoliko je nivo nekog pesticida ili insekticida u voću ili povrću viši od dozvoljenog, takav proizvod se ne može naći na tržištu.
„Insekticid koji se našao u breskvama je zabranjen jer EU tvrdi da je genotoksičan. On je i kod nas zabranjen, u bilo kojoj koncentraciji, pre tri godine. I sumnjamo da je neko imao zalihe i da ih je sada iskoristiti”, objasnio je Blagojević.
Istakao je da ne veruje da je u breskve u promet stavio neki veliki proizvođač niti da je kontaminirana velika količina voća, jer veliki proizvođači ne žele da svoje ime povezuju sa korišćenjem nedozvoljenih pesticida ili insekticida s obzirom da se u današnje vreme informacije brzo šire, pa bi na taj način ugrozili svoje poslovanje.Blagojević kaže da pre upotrebe voće i povrće treba ostaviti da malo odstoji u običnoj vodi, jer upotreba deterdženata nema nikakvog efekta pošto skida samo masnoću, dok korišćenje sode bikarbone menja ph vrednost voća, prenosi Tanjug.