Vesti
Društvo i ekonomija
Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća
24.08.2023. 20:00
Izvor: Danas
Raspisan konkurs za bespovratna novčana sredstva za preduzetnike, mikro i mala preduzeća
Ministar finansija Srbije Siniša Mali, koji obavlja i dužnost ministra privrede, izjavio je da je danas raspisani Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podrške preduzetnicima, mikro i malim preduzećima za nabavku opreme po povoljnim uslovima u 2023. godini u ukupnom iznosu od oko 1,4 milijarde dinara.
Mali je, prilikom obilaska preduzeća „Eko-san“ u Leštanima, koje je učestvovalo na ovim konkursima u toku prethodne godine i na taj način nabavilo solarne panele i kolektore, kazao da je konkurs omogućava kompanijama da bespovratno dobiju 25 odsto neto vrednosti opreme koju nabavljaju, odnosno maksimalno pet miliona dinara, saopštilo je ministarstvo.
Sredstva se, kako je naveo, mogu koristiti za nabavku nove proizvodne opreme ili mašina, transportno-manipulativnih sredstava uključenih u proces proizvodnje i unutrašnjeg transporta, novih delova i specijalizovanih alata za mašine, mašina i opreme za unapređenje energetske efikasnosti i ekoloških aspekata proizvodnje, kao i građevinske mehanizacije za potrebe obavljanja građevinskih radova.Projekat „Srbija i EU – Oprema za privredu“ zajedno sprovode Ministarstvo privrede i Razvojna agencija Srbije, uz podršku Evropske unije.
Mali je zahvalio na pomoći Evropskoj uniji u ovakvim projektima koji, kako je rekao, doprinose poboljšanju poslovanja, povećanju efikasnosti i profitabilnosti, „što ostavlja više novca za ulaganja u dalji razvoj i povećanje plata“.
Ministar je pozvao mikro i mala preduzeća, kao i preduzetnike, da iskoriste ovaj javni poziv u kome do 25 odsto investicija čine bespovratna sredstva, 70 odsto čini kredit ili lizing, dok su pet odsto sopstevna sredstva.
„To su izuzetno povoljni uslovi, banke koje su u sistemu uzimaju samo zalog na opremu koja se nabavlja, a oprema je oslobođena plaćanja PDV-a i carine da bi bila povoljnija za nabavku“, rekao je Mali.
On je istakao da je ovo samo jedan od konkursa plasiranih ove godine, te podsetio da je Ministarstvo privrede već izašlo sa konkursom za podršku za razvojne projekte, za proširenje proizvodnje, za start ap preduzeća i za mlade, te najavio i konkurs za žensko preduzetništvo koji će biti raspisan u ponedeljak, 28. avgusta.
„Ukupno, to je 3,2 milijarde dinara bespovratnih sredstava koje obezbeđujemo kako bismo podstakli i osnažili naša mikro i mala preduzeća“, rekao je Mali.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je da je firma „Eko-san“ pravi primer kako mogu da se na dobar način iskoriste prilike kako bi jedno preduzeće jačalo i postalo konkurentnije na tržištu.