Vesti
Društvo i ekonomija
Tabaković: Cene će i dalje rasti, ali ne kao do sada
27.08.2023. 20:00
Izvor: Blic
Tabaković: Cene će i dalje rasti, ali ne kao do sada
Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je u intervjuu za Politiku da je vrhunac međugodišnje inflacije iza nas i da će rast cena biti znatno manji nego ranije.
Tabaković je za rekla da o smirivanju opšteg nivoa cena govori podatak o mesečnoj inflaciji, koja je u julu bila negativna i iznosila minus 0,1 odsto.
– Pad beleže ne samo cene voća i povrća, koje su smanjene tokom jula, već i cene suncokretovog ulja, svinjskog i pilećeg mesa, hleba i raznih vrsta ogreva. To ne znači da u narednom periodu neće biti nikakvog rasta cena, ali očekujemo da bude znatno manji nego ranije. Vrhunac međugodišnje inflacije izvesno je iza nas i predviđamo da u granice cilja od tri plus/minus 1,5 odsto inflacija uđe u drugom tromesečju 2024. godine – istakla je Tabaković.
Guvernerka je podsetila da je Narodna banka Srbije stabilizovanjem kursa pomogla domaćoj privredi da ne strahuje od kursnih razlika i omogućila kontrolu inflacije na niskim i stabilnim nivoima.
– Otvorili smo prostor da i po osnovu snižavanja troškova kamata privreda i građani imaju velike koristi i uštede. Investitorima smo obezbedili predvidiv ambijent, pa danas možemo da govorimo i o rekordnim prilivima direktnih stranih investicija od 4,4 milijarde evra u 2022. godini, pri čemu se slična dinamika nastavlja i ove godine – navela je Tabaković.
Komentarišući tvrdnje da su trgovačke marže u Srbiji previsoke, guvernerka je podsetila da je ona tu temu pokrenula još u novembru 2021. godine, rekavši tada da su trgovinski lanci i prodavci iskoristili momenat da povećaju cene i više nego što je to bilo opravdano.
– Analiza rezultata poslovanja privrede, pa i analiza marži obavljena je na osnovu javno dostupnih podataka i urađena je u NBS, odgovorno i ozbiljno, celovito i pouzdano. Uverena sam da to nikom ne može da smeta – rekla je Tabaković.
Kada je reč o rastu kamata, guvernerka je rekla da se, s obzirom na očekivano kretanje međugodišnje inflacije koje podrazumeva njen oštriji pad, ciklus zaoštravanja monetarnih politika najverovatnije približava kraju.
Tabaković je podsetila da je NBS krajem prošle godine obezbedila mogućnost produženja rokova za nenamenske i stambene kredite građanima, kao pomoć da lakše prevaziđu izazove usled rasta kamatnih stopa.