Vesti
Društvo i ekonomija
Vlada usvojila odluku o povećanju plata u prosveti i zdravstvu
18.09.2023. 20:00
Izvor: Politika
Vlada usvojila odluku o povećanju plata u prosveti i zdravstvu
Vlade Srbije usvojila je danas Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom će biti smanjena cena brašna nakon što je došlo do pada cene pšenice na tržištu.
Snižene cene odnose se na brašno tip T- 400 glatko, u pakovanju do jednog kilograma i brašno tip T-500 u pakovanju od takođe jednog kilograma, saopštila je Vlada.Vlada je danas usvojila i Zaključak o izmenama i dopunama zaključaka o utvrđivanju osnovica za obračun i isplatu plata, počev od plate za septembar 2023. godine kojim se ta osnovica uvećava za 5,5 odsto zaposlenima u više oblasti, sektora i ustanova, javlja Beta.
Ovo povećanje plata, u oblasti prosvete, dobiće zaposleni u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju, učeničkom standardu i studentskom standardu.
Od septembra uvećane plate dobiće i zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti: medicinske sestre i tehničari u zdravstvenim i drugim ustanovama – Zavodu za sport, ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, zatim negovateljice i medicinske sestre u socijalnoj zaštiti.Ovaj zaključak donet je kako bi se sprovele odredbe nedavno usvojenog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Srbije.