Vesti
Društvo i ekonomija
Na autoputevima će biti postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile
11.10.2023. 20:00
Izvor: RTV
Na autoputevima će biti postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile
BEOGRAD - Na autoputevima u Srbiji će biti postavljeno između 80 i 320 punjača za električne automobile, od kojih će svaki imati po dva mesta za punjenje, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.
On je naglasio da će to bitno poboljšati sadašnju infrastrukturu, jer na svim našim putevima trenutno ima oko 100 punjača različitih kategorija.Vesić je podsetio da je Javni poziv za izbor partnera koji će finansirati postavljanje 16 zelenih stanica na postojećim autoputevima u Srbiji raspisan u utorak, ističući da je postavljanje zelenih stanica važno zato što u našoj zemlji ima sve više električnih automobila.
U julu ove godine, kako je naveo, u Srbiji je registrovano 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu lane, dok u Nemačkoj trenutno ima oko 1,1 milion električnih vozila i da je u još tri evropske zemlje broj električnih automobila premašio brojku od pola miliona, a to su Velika Britanija (640.000), Francuska (605.000) i Norveška (603.000).
On je kazao i da su u Norveškoj prošle godine od pet novoregistrovanih automobila četiri bila električna i da je u svetu 2022. prodato oko 10 miliona električnih automobila, a da se očekuje da će u ovoj godini biti prodato oko 14 miliona.
Podsetio je i da je EU usvojila odluku kojom će do 2026. na svakih 60 kilometara auto-puta biti postavljen jedan punjač za električne automobile.
"Želimo da našu putnu infrastrukturu prilagodimo vremenu koje dolazi. Činjenica je da će biti sve više električnih automobila i da naši putevi moraju da postanu konkurentniji jer ako nemate infrastrukturu za punjenje nas će izbegavati stranci koji imaju električne automobile, a i biće manja prodaja domaćih", rekao je Vesić za TV Pink.
Naveo je i da će 16 postojećih odmorišta na auto-putevima, koja su uglavnom neuređena, biti pretvoreno u "zelene stanice" što, pojasnio je, znači da će tu biti postavljeno između pet i 20 punjača za električne automobile od kojih će svaki imati dva mesta za punjenje, kao i da će tu biti restoran, kafić, prodavnica, igralište za decu.
"To znači da ćemo na našim autoputevima u narednom periodu od godinu dana imati između 80 i 320 električnih punjača sa po dva mesta za punjenje što će bitno poboljšati sadašnju infrastrukturu, jer mi trenutno na svim našim putevima imamo oko sto punjača različitih kategorija što je 64 puta manje od Nemačke", rekao je Vesić.
Podsetio je da je izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji, koji je stupio na snagu 4. avgusta, predviđeno da svaka postojeća pumpa na četiri mesta za točenje goriva mora da ima jedno mesto za električne automobile.
Istakao je da će sve nove pumpe imati punjače za električna vozila, a da postojeće imaju rok da do kraja sledeće godine obezbede te punjače što će biti dodatni napredak u našoj infrastrukturi.
Ministar je naveo i da je javni poziv za izbor partnera koji će finansirati postavljanje "zelenih stanica" na postojećim auto-putevima u našoj zemlji upućen svim svetskim kompanijama koje se bave tim poslom i podsetio da poziv traje do 21. novembra.
Govoreći o prijavama za legalni priključak na komunalnu infrastrukturu, ministar je još jednom pozvao građane koji žive u nelegalnim objektima da iskoriste tu mogućnost i da se prijave do nedelje, 15. oktobra.
"Do jučerašnjeg dana bilo je više od 18.000 prijava i očekujem da će ih narednih dana biti još, rekao je Vesić.
Podsetio je da se na sajtu resornog ministarstva i svih opština nalazi uputstvo u kojem se navodi sva dokumentacija potrebna za prijavu, a koje se može podići i na šalterima opština.
Naveo je da rešenje koje građani dobijaju u opštinama ne znači da treba da budu priključeni do 15. oktobra, već da time stiču pravo da se legalno priključe, a da dinamika priključenja zavisi od kapaciteta nadležnih preduzeća.
Ministar je podsetio i da se ovo pravo odnosi na građane koji žive u nelegalnim objektima, ali ne i na poslovne objekte, niti na investitore.
"Popisaćemo sve koji su dobili pravo na priključak i veoma voditi računa o tome da nam preduzeća podnose izveštaj koliko se priključilo objekata, a posebno zgrada gde živi veći broj ljudi kako se ne bi desilo da neko ko se prijavio i ispunjava uslove ne ostvari ovo pravo koje mu je dato zakonom, na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića", zaključio je Vesić.