Vesti
Društvo i ekonomija
Fond PIO objavio tri važne vesti za penzionere
13.10.2023. 20:00
Izvor: Vesti online
Fond PIO objavio tri važne vesti za penzionere
Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) objavio je tri važne vesti za penzionere koje se odnose na povećanje penzije i penzionerske kartice.
Povišica za sve korisnike, nije potrebno podnositi zahtev za povećanje
Povećanje penzija i ostalih prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za 5,5 odsto, počev od 1. oktobra 2023. godine, odnosi se na sve korisnike penzija i ostalih prava, a uvećane penzije i ostala primanja biće isplaćena početkom novembra, objavio je Fond PIO.
Iz fonda su napomenuli da nije potrebno da korisnici penzija podnose zahtev za isplatu uvećanih penzija, pošto će fond uvećanje obračunati i isplatiti u redovnom postupku, bez donošenja pojedinačnih rešenja.
Budućim korisnicima penzija i ostalih prava navedeno povećanje će se uračunati kroz obračun penzija i ostalih naknada, jer je opšti bod usklađen za isti iznos kao i penzije, tako da ni oni nemaju potrebe da podnose bilo kakav zahtev Fondu PIO u vezi s tim, naveli su iz fonda.
Obratiti pažnju na moguće prevare
Korisnicima penzija i ostalih prava skrenuta je pažnja da bilo kakvo pozivanje od strane raznih pojedinaca, kao što su advokati, udruženja, grupe građana i slično, da navedena povećanja mogu ostvariti uz njihovo posredstvo i prethodno podnošenje zahteva, predstavlja direktno dovođenje u zabludu penzionera.
Penzionerske kartice se mogu preuzeti i subotom
Penzioneri koji su podneli prijavu za Penzionersku karticu, karticu mogu preuzeti lično u filijali ili drugoj organizacionoj jedinici Fonda, navedenoj u obaveštenju koje su dobili porukom na mobilnom telefonu ili mejlom, saopštio je Fond PIO.
U saopštenju fonda je navedeno da su radi brže podele kartica i manjeg čekanja sve filijale Fonda PIO otvorene svakog radnog dana, od 15 do 18 časova, kao i subotom od sedam do 12, samo u funkciji podele penzionerskih kartica.
Korisnici koji nisu dobili poruke, odnosno čije su kartice u postupku personalizacije, dobiće ih na kućnu adresu čim budu izrađene, navode iz fonda i dodaju da su korisnici obavezni da prilikom preuzimanja kartica od poštara, potpišu izjave saglasnosti, koje će Pošta Srbije proslediti fondu, kako bi tamo kartice bile aktivirane.