Vesti
Društvo i ekonomija
Ministarstvo finansija upozorava: Pojavile se lažne vesti, meta su penzioneri
19.10.2023. 20:00
Izvor: B92
Ministarstvo finansija upozorava: Pojavile se lažne vesti, meta su penzioneri
Ministarstvo finansija upozorava građane da su se proteklih dana u javnosti pojavile lažne vesti sa lažiranim izjavama ministra finansija Siniše Malog.
One se plasiraju preko neproverenih, jednokratnih portala, društvenih mreža i alata za onlajn-komunikaciju, sa lažiranim logotipom medija i lažiranim izvorima i citatima, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
Poslednja u nizu je lažna vest da penzionerima neće biti isplaćena jednokratna pomoć od 20.000 dinara, te da će penzije biti umanjene, a koja se građanima direktno šalje preko platforme "Viber"."Nijedna od ovih informacija nije tačna, u pitanju su hakerske manipulacije koje će biti prijavljene Odeljenju za visokotehnološki kriminal Ministarstva unutrašnjih poslova, tako da očekujemo rešavanje u što bržem roku", navode iz ministarstva.
"Obaveštavamo građane Srbije da se o svim važnim ekonomskim pitanjima naše zemlje, odlukama države Srbije o isplatama pomoći i povećanju plata u javnom sektoru i penzija informišu isključivo na zvaničnim sajtovima Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije, te preko proverenih medija, izbegavajući sumnjive veb sajt adrese", dodaje se u saopštenju.
Pomoć penzionerima od 20.000 dinara biće isplaćena krajem novembra ili početkom decembra, penzije su uvećane vanrednom indeksacijom od 5,5 odsto u oktobru, a očekuje se još jedno povećanje u januaru, kako penzija, tako i plata u javnom sektoru, navodi se.