Vesti
Društvo i ekonomija
Osam startapa iz regiona izabrano za EBRD Star Venture program podrške
24.10.2023. 20:00
Izvor: Danas
Osam startapa iz regiona izabrano za EBRD Star Venture program podrške
Osam startapa iz regiona izabrano je danas za program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – „EBRD Star Venture, program savetodavne podrške i mentorstva, na sesiji organizovanoj u ICT Habu u Beogradu, gde je svoje poslovne ideje predstavilo ukupno 18 brzorastućih preduzeća.
Podršku su dobili „View ECG i Hey Reach“ iz Severne Makedonije, „Gap App, Cloud City“, „Curious Sparrow“, „Neuroblast“ i „Inclusio“ iz Srbije, kao i „Cardo AI /Softics Data Science“ iz Albanije, objavio je EBRD.
Među izabranim biznis idejama su personalizovane knjige, ECG monitor koji u realnom vremenu prati rad srca, automatizacija komunikacije na Linkedin, platforma koja omogućava osobama sa invaliditetom da lakše dođu do usluga, aplikacija za pametne gradove, platforma za automatizaciju pravnih i konsultantskih usluga.Podseća se da je program podrške startapima započet 2019. godine sredstvima koja je obezbedio Luksemburg, a od 2021. godine podržan i od strane Evropske unije putem WBIF/EDIF platforme.
Ovo je bio šesti poziv za prijavu inovativnih preduzeća.
Kako je istaknuto, izabrani startapi će u narednom periodu imati pristup tehničkoj ekspertizi, mentorstvu i strateškim programima za razvoj poslovanja koji će im pomoći da prošire svoje poslovanje kako bi se pripremili da privuku investitore ili druge izvore finansiranja.
Program obuhvata i praktične radionice i susrete sa međunarodnim mentorima i lokalnim konsultantima, kao i potencijalnim investitorima.
Program je do sada već podržao 39 startupa iz regiona u različitim oblastima, od strateškog i investicionog planiranja, pomoći u prikupljanju sredstava, istraživanja tržišta do razvoja poslovanja ili brendiranja i prodaje.
U okviru programa, značajan broj startapa je podržan kroz treninge iz raznih oblasti poslovnih veština, a takođe je uspostavljena saradnja sa ključnim akceleratorima u regionu Zapadnog Balkana, saopštila je EBRD.